5 701 9

29 октомври 529 пр.н.е. – Цилиндърът на Кир

Артефактът символизира и толерантността между различните народи и вероизповедания

Венцислав Михайлов

Персийският цар Кир II Велики завладява Вавилон. В чест на победата си издава първият писмен документ за правата на човека, известен като Цилиндъра на Кир.

Цилиндърът на Кир или Манифестът на Кир е каменен цилиндър, открит при разкопки в Ирак през 1879 г. Обявен е от иранския шах Мохамед Реза Пахлави през 1960 г. за първото писмено доказателство за зачитането на правата на човека в историята. Съхранява се в Британския музей.

Артефактът символизира и толерантността между различните народи и вероизповедания. Текстът, изписан на него, описва победа на персийския цар Кир Велики над вавилонския владетел Набонид през 539 г. пр.н.е. Тогава персийските войски нахлуват в Нововавилонското царство и слагат края на семитското управление на Халдейската династия над световната столица. Вавилония насетне е поставена под персийски контрол.

Цилиндърът, изписан на акадско клиновидно писмо, разказва за завоеванието на Кир, като го описва като миротворец, донесъл ред и мир за вавилонците. Според текста, Кир II Велики подобрил живота на населението на световната столица, възстановил храмовете, издигнал нови и укрепил разрушената градска стена на Вавилон.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иван
  Отговор
  1 07:43  29.10.17
  Цар Кир сигурно е победил без никакви жертви и от двете страни.Смешно е когато завоевател се представя за миротворец.Това е лицемерие.

  Коментиран от #8

 • Източен мъдрец
  Отговор
  2 08:15  29.10.17
  Така е, Иване, но винаги може и по-лошо. Примерно геноцид.

  Коментиран от #3

 • Иван
  Отговор
  3 08:33  29.10.17

  До коментар #2 от "Източен мъдрец":

  Ми то геноцид има откакто свят светува.Виж в Старият завет и в корана.Масови убийства,поробвания,вземане на жените на победените и т.н.Нормална и обичайна практика в древността а и до наши дни в Африка и Близкият изток.
 • 4 08:49  29.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • dragula
  Отговор
  5 09:16  29.10.17
  Вярвайте. Това е писано от победителите. Писали са каквото си искат. Ако Третия райх беше победил през ВСВ, на подсъдимата скамейка щяха да са Сталин, Жуков, Чърчил, Рузвелт и т.н. вместо Гьоринг, Химлер и др. Можеше пак да е в Нюрнберг. Не побеждава доброто, а победилите решават какво е добро.
 • хистори
  Отговор
  6 11:47  29.10.17
  Има една всеизвестна мъдрост: "Победителите пишат историята" Та и случаят с Кир е същото. Ако Набонид беше направил и той един целиндър, дали щеше да е същото? Едва ли! В случая се взема само едната страна на победителя, който е нападнал друг народ и го е завзел с прилежащите му територии. Да се е защотавал Кир, можеше да е по-различно, но не е. Той е завоевател и написаното е от завоевателна гл.т. Ако прочетете някой османски документ от времето на Османската империя, едва ли ще прочетете нещо лошо за поробените народи. Всичко върви по мед и масло и е цветя и рози. Поробените обаче са на съвсем др,го мнение...
 • mf2
  Отговор
  7 12:39  29.10.17
  А чий го дири в Бритиш мюзиъм? Предполагам персите доброволно са го предали на съхранение :-)
 • Балканджи Йово
  Отговор
  8 12:53  29.10.17

  До коментар #1 от "Иван":

  Ако ти, Иване, видиш две пишлеменца да се млатят и им шляпнеш по един зад врата и ги изпратиш ги по домовете им побойник ли си или миротворец?

  Коментиран от #9

 • Иван
  Отговор
  9 13:57  29.10.17

  До коментар #8 от "Балканджи Йово":

  Сравняваш несравними неща.Тука става дума за унищожаването на цяла държава от „миролюбиви“ подбуди,а не махленски бой!

Напиши коментар:


Публикувай