29 Октомври, 2017 07:31 7 846 9

29 октомври 529 пр.н.е. – Цилиндърът на Кир

  • кир-
  • цилиндър-
  • вавилон

Артефактът символизира и толерантността между различните народи и вероизповедания

29 октомври 529 пр.н.е. – Цилиндърът на Кир - 1

Персийският цар Кир II Велики завладява Вавилон. В чест на победата си издава първият писмен документ за правата на човека, известен като Цилиндъра на Кир.

Цилиндърът на Кир или Манифестът на Кир е каменен цилиндър, открит при разкопки в Ирак през 1879 г. Обявен е от иранския шах Мохамед Реза Пахлави през 1960 г. за първото писмено доказателство за зачитането на правата на човека в историята. Съхранява се в Британския музей.

Артефактът символизира и толерантността между различните народи и вероизповедания. Текстът, изписан на него, описва победа на персийския цар Кир Велики над вавилонския владетел Набонид през 539 г. пр.н.е. Тогава персийските войски нахлуват в Нововавилонското царство и слагат края на семитското управление на Халдейската династия над световната столица. Вавилония насетне е поставена под персийски контрол.

Цилиндърът, изписан на акадско клиновидно писмо, разказва за завоеванието на Кир, като го описва като миротворец, донесъл ред и мир за вавилонците. Според текста, Кир II Велики подобрил живота на населението на световната столица, възстановил храмовете, издигнал нови и укрепил разрушената градска стена на Вавилон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    31 11 Отговор
    Цар Кир сигурно е победил без никакви жертви и от двете страни.Смешно е когато завоевател се представя за миротворец.Това е лицемерие.

    Коментиран от #8

  • 2 Източен мъдрец

    27 3 Отговор
    Така е, Иване, но винаги може и по-лошо.
    Примерно геноцид.

    Коментиран от #3

  • 3 Иван

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "Източен мъдрец":

    Ми то геноцид има откакто свят светува.Виж в Старият завет и в корана.Масови убийства,поробвания,вземане на жените на победените и т.н.Нормална и обичайна практика в древността а и до наши дни в Африка и Близкият изток.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 dragula

    56 1 Отговор
    Вярвайте. Това е писано от победителите. Писали са каквото си искат. Ако Третия райх беше победил през ВСВ, на подсъдимата скамейка щяха да са Сталин, Жуков, Чърчил, Рузвелт и т.н. вместо Гьоринг, Химлер и др. Можеше пак да е в Нюрнберг.
    Не побеждава доброто, а победилите решават какво е добро.
  • 6 хистори

    14 1 Отговор
    Има една всеизвестна мъдрост:
    "Победителите пишат историята"
    Та и случаят с Кир е същото.
    Ако Набонид беше направил и той един целиндър, дали щеше да е същото? Едва ли!
    В случая се взема само едната страна на победителя, който е нападнал друг народ и го е завзел с прилежащите му територии. Да се е защотавал Кир, можеше да е по-различно, но не е. Той е завоевател и написаното е от завоевателна гл.т. Ако прочетете някой османски документ от времето на Османската империя, едва ли ще прочетете нещо лошо за поробените народи. Всичко върви по мед и масло и е цветя и рози. Поробените обаче са на съвсем др,го мнение...
  • 7 mf2

    20 1 Отговор
    А чий го дири в Бритиш мюзиъм?
    Предполагам персите доброволно са го предали на съхранение :-)
  • 8 Балканджи Йово

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Ако ти, Иване, видиш две пишлеменца да се млатят и им шляпнеш по един зад врата и ги изпратиш ги по домовете им побойник ли си или миротворец?

    Коментиран от #9

  • 9 Иван

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Балканджи Йово":

    Сравняваш несравними неща.Тука става дума за унищожаването на цяла държава от „миролюбиви“ подбуди,а не махленски бой!