1 284 7

ЕК обмисля отмяна на лятното часово време

Вече няколко държави се отказаха от смяната на часа

Росен Стойчев

Европейската комисия разглежда предложения за отмяна на лятното часово време.

"Директивата за лятното часово време има отражение върху превозите и енергетиката. Оценяваме постъпилите предложения и ще съобщим заключението си, когато сме готови", уточни говорител на комисията, цитиран от "24 часа".

Европейската директива от 2001 г. е осмата поред законодателна норма в ЕС за уеднаквеното лятно часово време. От 2002 г. във всяка държава от Общността лятното часово време започва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от март и завършва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.
Финландска парламентарна комисия поиска отмяна на директивата с обяснението, че промяната на времето води до заболявания, недоспиване и неефективност на работното място.

В последните години лятното часово време бе отменено от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан. Беларус и Турция пък се отказаха от зимното часово време.

Белгия


Още по темата

 • Марио Монти: ЕС набира скорост

  Марио Монти: ЕС набира скорост

  ЕС отново набира скорост. Това заяви бившият еврокомисар по вътрешния пазар и услугите и по конкуренцията Марио Монти. Той участва в международната ...
  10.10.2017
  438
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иван
  Отговор
  1 19:55  27.10.17
  Точно лятното трябва да остане за постоянно.

  Коментиран от #4, #6

 • мнение
  Отговор
  2 20:18  27.10.17
  Нашите политици ще направят така, както им кажат от ЕС. Страх ги е от самостоятелно решение, защото може да нарушат някоя евроатлантическа ценност. Здравето на хората няма значение и без това България загива с бързи темпове.
 • Бай хой
  Отговор
  3 20:30  27.10.17
  Миналата година нали Путин направи точно това за Русия. Май наистина е велик и хевропейците започват да вдяват. Да видим как ще се коментира от козяк.
 • пурко
  Отговор
  4 21:10  27.10.17

  До коментар #1 от "Иван":

  и аз съм за
 • onq s konq
  Отговор
  5 01:58  28.10.17
  Сега е момента докато се колебаят между зимното и лятното ,ние да дадем тон за песен на света и да въведем ПРОЛЕТНО И ЕСЕННО ВРЕМЕ!
 • Жужу
  Отговор
  6 08:20  28.10.17

  До коментар #1 от "Иван":

  Родните политици са си враждебни нам чуждолизачи - яко лижат петалите на всеки отвън, който им гарантира лапане и власт. Истината е, че цялото това календарно времеформиране тук е погрешно...то е по Грегорианският календар, а не по астрономическият, който е правилният - той при китайците е запазен. Астрономическата Нова година, идва на 20 Март, значи от този ден, е редно да е началото на календара - какъвто бе при прабългарите, но отречен от тъпи продажни Ганьовци с времето. Тъпотията си върви и до днес, а продажността на властта е традиция от векове... Усвоено е от продажните патриции и василеввси, а после и начин на живот на управляващите тук. Малцина са свестни. Дъновистите празнуват Слънчева нова година, тя е в Август. Но нас ни касаят биологически и двете, но по-пряко отчетливата е на 20 Март, защото се завърта цикъла около това Слънце. То се върти около други оси. Не трябва да се сменя часовника, а веднъж пуснатоо времето, като отчетност, да си върви напред! За работа ще се става един час по-рано или късно според изгрева и залеза, а не да се сменя часовника! Сбъркано мислене е да връщаш часовниково време...невъзможно е да върнеш миналото!
 • МАК
  Отговор
  7 11:03  29.10.17
  Аз съм за зимното часово време то е реалното!!

Напиши коментар:


Публикувай