Last news in Fakti

28 Октомври, 2017 08:38 2 215 9

Чистка и избори в "независима" Каталуния (СНИМКИ)

  • испания-
  • каталуния-
  • независимост-
  • карлес пучдемон-
  • мариано рахой

Испанският министър-председател уволни каталунското правителство и свика регионални избори на 21 декември

Чистка и избори в "независима" Каталуния (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Испанският министър-председател Мариано Рахой обяви, че уволнява каталунския премиер Карлес Пучдемон и неговото сепаратистко правителство. Рахой също така разпусна парламента на Каталуния и свика избори в областта на 21 декември, предаде Reuters.

Испанският министър-председател съобщи тези решения след заседание на централното правителство.

По-рано каталунският парламент прие декларация за независимост на испанската автономна област. В отговор Сенатът на Испания гласува решение за поставяне на Каталуния под контрола на централното правителство.

Чистка и избори в "независима" Каталуния (СНИМКИ)

След заседанието на кабинета в Мадрид Рахой обяви първите мерки, предприети в съответствие със задействането на член 155 от конституцията от страна на горната камара на парламента.

Испанският министър-председател каза също, че ще предприеме действия за обявяване на декларацията за независимост на Каталуния за незаконна.

Рахой обеща, че в Каталуния ще бъдат произведени свободни и законни избори.

Чистка и избори в "независима" Каталуния (СНИМКИ)

Чистка и избори в "независима" Каталуния (СНИМКИ)

Другите мерки, обявени от него, включват отстраняване на директора на регионалната полиция на Каталуния, отстраняването на представители на каталунското правителство в Мадрид и Брюксел, закриване на каталунските "представителства" по света, освен в Брюксел.

Рахой припомни, че е подкрепян от Испанската социалистическа партия и от десноцентристите от партията Сиудаданос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николаевич

    12 6 Отговор
    Стига вече с тая Испания че ми бръмна главата. Да си погледнеме в нашия двор какво е положението че зимата настъпва, а газта и парното трябва да се плащат....Нито каталунци, нито испанци ще ни помогнат с парното, тока и газта така че проблемите са си техни....

    Коментиран от #3

  • 2 Българинът

    8 2 Отговор
    Преди 100-на години и ние сме били на същия хал....

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ттков

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българинът":

    Абсолютно на същото положение сме били. Цяла гейРопа са били на страната на турците и не са искали да бъде освободена християнска България. Нали виждате колко са били и продължават да бъдат двулични. Руснаците са искали да освободят Константинопол и са щели да го направят, но англичаните и съюзниците им са тръгнали с голяма армада кораби да го защитят и така се прекратява руско-турската освободителна война. Сега турците щяха да са си само в азиатската част, където всъщност им е мястото. Ама пустите му англо-саксонци за пореден път прецакват всичко. Тогава и германците са били много твърдо на страната на турците и са имали намерение да нападат Русия по суша, а англичаните по вода. Същите сега са ни първи "приятели" и съюзници, а те са искали никога да не съществуваме. Представете си, ако т,рците решат да анексират половината ни държава, кой ще ни защити и кой ще ни се притече на помощ! Само си го представете и ми кажете!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Иван

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "ттков":

    Вземи малко да се образоваш „ушанко“ преди да пишеш глупости.По времето на Първата световна война Русия,Англия и САЩ са били съюзници.И след победата Русия според договорките щяла да вземе Цариград и проливите,че и много други неща.Но е дошла ВОСР и Ленин се е отказал от всичко.По този повод Чърчил е казал горе долу това-Русия е най ощетена от всички.Нейният кораб потъна когато вече се виждаше ппристанището.
  • 6 Нико

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "ттков":

    Руснаците от векове са искали Константинопол и проливите.Ако мислиш ,че от много любов към българите правят всички тези войни с османците много се лъжеш.Няма вечни приятели има вечни интереси.

    Коментиран от #9

  • 7 този

    4 0 Отговор
    Рахой прави диктатура и потъпква демокрацията.
  • 8 Шаран БГ

    1 3 Отговор
    На приятелите от Каталуния казвам: "Елате да видите България ! Каква бе преди 30 години - каква е сега? Същото разграбване, безработица и сиромашия Ви очакват след евентуалното отделяне от Испания!!!"
    Дори да не се отделят, по последни данни вече 1800 фирми ги няма в областта. СЕАТ и те са готови всеки момент да си вдигнат чукалата !!
    Нашият двор ще го оправят "гениите", които искат да забранят горенето на дърва и въглища по домовете ? Интересно, кога ще опънат маркуча с газта до моя двор ?? Или умниците са решили да използват термални извори ?? Блазе на верующите.............
    При пенсия 250 лева - сметки за 500 лева месечно !!!
    И една красавица по телевизия някаква ме учи как да си планирам разходите, моля Ви се.............. Хубавицата нищо не споменава за приходите.......
  • 9 Знаещ

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Нико":

    Какво значение има дали е от любов, или поради собствен интерес? Факт е, че ако техните желания се бяха сбъднали България щеше да има двойни територии и нямаше да имаме мюсулмани за съседи. А и е факт, че западните сили не само не дадоха и една жертва за Освобождението на България, а напротив подкрепяха турците. Докато руснаците дадоха безброй жертви и благодарение на тях сега не говориш турски и Ердоган бей не ти е президент.
Новини по държави: