28 Октомври, 2017 18:56 5 631 15

3D зебри плашат шофьорите в Исландия (ВИДЕО)

  • 3d-
  • зебра-
  • пешеходна пътека-
  • исландия

Иновативна идея от фирма за улично изкуство

3D зебри плашат шофьорите в Исландия (ВИДЕО) - 1
Снимки: Vegmálun GÍH

Vegmálun GÍH, фирма за улично изкуство в Исландия, нарисува експериментална 3D пешеходна зебра в малкото рибарско селце Исфьордюр.

Интуитивният дизайн не само създава усещане в пешеходците за ходене по въздуха, но привлича вниманието и на шофьорите, които забавят скоростта си, след като забележат привидно плаващите "зебри".

3D зебри плашат шофьорите в Исландия (ВИДЕО)

Оптичната илюзия създава впечатлението, че на шосето има предмет и по този начин шофьорите драстично намаляват скоростта.

Самият проект е заимстван от Ню Делхи, Индия, където също прибегнаха до този метод в опит да спасят нечий и друг човешки живот.

3D зебри плашат шофьорите в Исландия (ВИДЕО)

Защо пък родните управници да не опитат нещо подобно и у нас?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един

    17 8 Отговор
    Ще действа само първите няколко пъти, в които го види човек- както онези картонени опел-астри полиция, които слагаха по пътищата преди 5-6 години ако се сещате..... файда нема

    Коментиран от #5

  • 2 Голям прос

    18 1 Отговор
    Всичко опира до мозъка, нямаш ли го, и бетонни блокове да сложиш за пешеходна пътека, простаците ще нарушават правилата.
  • 3 ДДД

    9 9 Отговор
    не гледаите зебрите
    а градът и споколствието което излъчва
    мноооого сме зле

    Коментиран от #4

  • 4 Дикембе Мутомбо

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "ДДД":

    Имаш ли някаква представа колко наброява населението на Исландия? Не ми отговаряй, реторичен въпрос е.

    А това даже не е град, не е село, а "селце". Малко селце. Малко рибарско селце...

    Заради такива мрънкалници "сме" зле!
  • 5 Ай сиктир

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "един":

    Живея и работя в Исландия и ще ти кажа че си в дълбока заблуда. Тук война по пътищата няма. Също така и жертви няма. Ужасни шофьори са като цяло, но се спазват елементарни правила и има жестоки санкций. 100% събираемост директно от банковата ти сметка където ти превеждат заплатата. Сива икономика НЯМА. Просто няма, такова понятие не съществува. Ако не си платиш- лихвите са жестоки и плащаш по-голяма глоба. Ако ще президента да спре на тротоар с колата с рег "1" и на него му пишат акт, пък дори ще го свалят. За справка- спиране на половина на тротоар пред табела за престой- 10 000 крони или близо 200 лв. Защото колата е наполовина на тротоара, независимо че е служебна и извършва доставка.
    Ей затова сме на това дередже, защото като минеш веднъж следващия път ще фучиш. Затова нашите деца не се разхождат спокойни по улиците.

    Коментиран от #6, #9, #12

  • 6 Амтон

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ай сиктир":

    Блазе ти !
    Съвсем искрено !
  • 7 Bulgar

    4 1 Отговор
    Българина е от друг свят . За него когато светофара светне жълто преди червеното означава газ до дупка за да мина евентуално , ако кръстовището е задръстено означава ще влезна и аз какво толкова ,ще изчакат другите, бус лентата за българина е лента за ускорение и тарикатска лента , кой ще ти чака в лентата за балъци ,да спреш където си поискаш е мещо безценно , нищо че другите ще те заобикалят и псуват. Българина да си плати глобата , първо че колата не е била негова, карала е баба му , той тогава е бил в Мексико и снимката е фалшива. А мястото за инвалид е един вид нещо като служебен абонамент , но не за инвалид а за всеки друг . Може пък и да не съм прав . Не знам .

    Коментиран от #11

  • 8 Garrincha

    4 4 Отговор
    Оптичната илюзия е велико нещо ... а, на бас, че всеки път ще намаляват !!!
  • 9 Дикембе Мутомбо

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ай сиктир":

    За кое съм в заблуда? Че страна с население колкото Пловдив е сложно да се организира ли? Или, че малко рибарско селце от нея е много учудващо да излъчва спокойствие?!

    Ама те не са мрънкали и като отидат до Норвегия да казват "брей, кво е яко там, пък ние сме прост народ и нищо не става". Взели са се в ръце и са си подредили страната. Сами. Никой не го е направил за тях.

    И все пак, да не стане грешка - говорим за същата тази подредена държавица, която преди няколко години фалира, нали така?!

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Селянин от село

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Дикембе Мутомбо":

    Не моо та разбера кво искаш да кажеш? Че у нас се живее много добре? ПО-добре от Исландия? Ти като не мрънкаш , другите могат да си мрънкат, свободна държава сме. Много добре го познавам твоя тип- у нас е супер, жените и пиенето са най-евтините в Европа, голям патриот си, западняците са тъпи ,ограничени и п....си, ти си най-големия е.ач, най-големия тарикат. Истината е ,че ти се чувстваш най-добре у нас ,щото тук е джунгла- правото на по силния да бие по-слабия, по-голямата кола да притисне и изхвърли по-малката, минаването на червено е въпрос на престиж и доказателство ,че не си смотаняк. Много българи не можаха да свикнат с тая реалност и заминаха.

    Коментиран от #14

  • 11 Селянин от село

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Bulgar":

    Прав си.
  • 12 един

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ай сиктир":

    Може и на Луната да живееш, но не аз, а ти си в дълбока заблуда. Казвам не че не трябва да се спазват правилата, а че КОНКРЕТНО ТАЗИ ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА НЯМА ДА ДОВЕДЕ ДО РЕЗУЛТАТИ. Освен това не се пише САНКЦИЙ, А САНКЦИИ. Не мога да разбера от къде го измисляте тов и-кратко там на крайя, като няма такова животно въобще....

    Коментиран от #15

  • 13 Батювуту

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Дикембе Мутомбо":

    ..."като отидат до Норвегия да казват "брей, кво е яко там, пък ние сме прост народ и нищо не става". "...
    Исландците да не са като тебе да си хаят собствената страна бе батьовото...
  • 14 Дикембе Мутомбо

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Селянин от село":

    Ми не. Нито колата ми е голяма, нито аз самият. Отглеждам си децата тук и гледам всеки ден да давам пример как трябва да се държат гражданите, за да си оправим страната. Защото зависи от нас самите. Поназнайвам три езика, и ако исках отдавна да съм заминал на някъде. Ама не смятам, че това е правилния път.
    Много хора не, че не свикнаха, а по-скоро не искаха и да си мръднат пръста и заминаха. Изтърсиха се "там" наготово и обясняват колко хубаво било там. Все едно те са го направили да е хубаво. Да, ама това с изтичането на мозъци е мит. И всеки, който "изтича" се има за мозък. Британците най-добре го показаха. Питайте ги кой беше основния мотив за Брекзит.
    И те така. Гледайте откъм светлата страна на нещата и не забравяйте, че всичко зависи от вас. Мрънкат тези, които не действат, защото смятат, че все някой им е длъжен. За справка - намерете сходство с тази черта на циганите.
  • 15 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "един":

    Преглеждайте и Вие, като упреквате другите за Й . Това с "крайя" което сте написал и аз не го разбирам !