1 301 5

Белград: Случаят с Каталуния е като Косово

Този път световните сили не са зад испанския регион, смята първият дипломат на Сърбия

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Външният министър и вицепремиер на Сърбия Ивица Дачич заяви, че едностранното обявяване на Каталуния за независима държава няма правен ефект що се отнася до балканската страна, информира InSerbia.

"Сърбия подкрепя териториалната цялост на Испания и този акт не е в съответствие с испанската конституционна система", подчерта първият дипломат на Белград.

Вицепремиерът видя "сходства" с "едностранния акт на Прищина". През 2008 г. Косово обяви независимост, което и до днес се възприема от Белград като нарушение на конституцията, териториалната цялост и суверенитета на Сърбия.

За разлика от реакцията на някои други държави във връзка с едностранното обявяване на независимост от Косово, Сърбия се придържа към принципите и не приема никакви едностранни актове по света, включително и в Каталуния. Позицията ни е доста ясна, подчерта Дачич.

По думите му има сходства между Каталуния и Косово по един основен въпрос - това е едностранен ход, едностранно обявяване на независимост.

Според него казусът с Каталуния е същият като с Косово, но в този случай няма големи сили, които да подкрепят богатия испански регион.

Сърбия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • чичо ви
  Отговор
  1 16:27  28.10.17
  Еее, същото е, ама не им е удобно чак толкова

  Коментиран от #3

 • ха ха ха
  Отговор
  2 18:21  28.10.17
  И ето, имате шанс да си го върнете - признайте Каталуния ;)
 • antimediator
  Отговор
  3 19:56  28.10.17

  До коментар #1 от "чичо ви":

  Същото ,у ама не същото ! Албанците да ти приличат на сърби, да са християни, да са били в една държава поне 100 години ?! Сърбия ли защитаваш на която такива като Русия аризаха половин България - Нишкия санджак и съответно и Косово?1
 • Свободен
  Отговор
  4 08:54  29.10.17
  гнусни сръбски изроди, избиха сума ти народ в цяла Югославия, трябва и Войводина да се отдели.
 • стоян георгиев
  Отговор
  5 12:24  29.10.17
  ако в испания избият или прогонят толкова каталунци колкото албанци,няма да има никаква дилема в европа по тва да се признае каталуния.само че към момента в каталуния се проведе само един референдум при които реално не се случи нищо,а именно гласуваха само 2 млн. човека за отцепването от испания.всеки по-умен в каталуния знае че няма никаква причина за отцепването от испания.нито икономическа ,нито политическа ,нито културна нито национална.при едно отцепване в каталуния ще имат проблеми и ще живеят дълго в изолация,а към момента не виждам нищо което да им пречи да са каталунци,а и са печеливши от товаче са част от испания!

Напиши коментар:


Публикувай