1 456 4

Неочаквана смяна на властта в Иракски Кюрдистан (СНИМКИ)

Президентът Масуд Барзани няма да удължи мандата си

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани ще предаде президентските си правомощия на 1 ноември, предаде Reuters, като цитира представител на кюрдското регионално правителство.

Барзани взе решението си само седмици, след като референдум за независимост от Ирак доведе до криза за иракските кюрди, които се радваха на период на безпрецедентна автономия.

Барзани е изпратил до парламента писмо за разпределяне на президентските правомощия между правителството, парламента и съдебната власт.

Очакваше се мандатът на президента да изтече след четири дни, на същата дата, когато трябваше да се състоят президентски и парламентарни избори. Те обаче бяха отложени миналата седмица на фона на засилващата се криза в региона.

Критиците на Барзани смятат, че референдумът за независимост, произведен на 25 септември по инициатива на 71-годишният президент, е влошил перспективите за иракските кюрди. По-малко от месец след това правителството започна офанзива за превземане на контролирания от тях град Киркук, богат на петролни залежи. Кюрдите го смятат както за свой роден град, така и за ключов източник на приходи за евентуалната си независима държава.

Това беше една от няколкото ответни мерки на централните власти в Багдад, които се противопоставяха решително на референдума.

Само за дни иракското правителство промени баланса на силите в северната част на страната, оказвайки значителен натиск върху Барзани и разрушавайки мечтите на кюрдите за независимост от Ирак.

Иракските сили продължиха настъплението си към всички контролирани от кюрдите територии извън границите на автономния регион. В четвъртък иракският премиер поиска от кюрдите да анулират референдума.

Ирак


Още по темата

 • Багдад си върна Киркук (СНИМКИ)

  Багдад си върна Киркук (СНИМКИ)

  Иракските сили за сигурност върнаха под контрола на Багдад последния град в оспорваната провинция Киркук, контролиран от кюрдските бойци пешмерга. ...
  20.10.2017
  778
  2
 • Кюрдите може да замразят идеята за независимост

  Кюрдите може да замразят идеята за независимост

  Властите в Иракски Кюрдистан обявиха, че са готови да замразят резултатите от референдума, съобщи РИА Новости. Представители на Ебрил предложиха ...
  25.10.2017
  973
  4
 • Примирие между Ирак и кюрдите

  Примирие между Ирак и кюрдите

  Иракските и кюрдските сили обявиха примирие по между си, съобщи Middle East Eye. Според говорител на местните власти, споразумението покрива ...
  27.10.2017
  863
  0
 • Иракски Кюрдистан остана без своя лидер

  Иракски Кюрдистан остана без своя лидер

  Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани се оттегли от поста и остави на племенника си Нечирван Барзани помиряването с централното правителство ...
  1.11.2017
  1 069
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гинеколог
  Отговор
  1 10:07  29.10.17
  Неочаквана смяна на властта? Защо да е неочаквана? Да си представим за един момент, че София е отделна държава. Да си представим, че на територията на "факултета" има нефт. Да си представим, че с помощта на Бялата къща отвъд океана, с красивите думи за демокрация и човешки права, сме принудени да дадем автономия на "факултета". Автономия, която след определено време показва среден пръст на централната власт и казва, че вече няма да се съобразява с нея, няма да отчита дори и данъците от приходите от нефта и прави референдум не в цяла София, а само на територията на"факултета". И естествено получава очакваните резултати от този референдум. Как бихме реагирали? Ето какво става в Ирак, само че мащаба е многократно по-голям!
 • стоян георгиев
  Отговор
  2 12:15  29.10.17
  случи се очакваното .замина си инициатора на референдума ,чиято основна цел бе именно бетонирането на барзани начело на кюрдистан/хода му се оказа грешен и сега ще плаща за него!
 • 3 13:03  29.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Хасан
  Отговор
  4 15:16  29.10.17
  Имаме два свята ..Русия и Запада..всеки се стреми противниковия отбор да се разпадне...ако Югославия накуп беше минала към Запада ,като България ,сега щеше да е цяла...Ирак е без туй под Западно влмяние и едва ли ще има Кюрдистан...Сирия е ничия земя и затова е поле за надмощие...но интересно защо Русия така късно се намеси там

Напиши коментар:


Публикувай