1 441 0

Тайван лази по нервите на Китай

Президентът Цай Ингвен пристигна в Хонолулу въпреки възраженията на Пекин

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Тайванският президент Цай Ингвен кацна в хавайския град Хонолулу на път към намиращите се в Тихия океан дипломатически съюзници на Тайпе, предаде Reuters.

Тя посети мемориала на Пърл Харбър въпреки силните възражения на Китай срещу посещението. Пекин смята самоуправляващия се остров Тайван за своя суверенна територия, като не изключва употребата на сила за връщането му под контрола на централната власт. Китайските власти се противопоставят и на всякакви транзитни посещения на тайвански лидери.

Китай неведнъж е определял Тайван като най-чувствителния и важен проблем между себе си и САЩ. Пекин смята, че Цай Ингвен иска да постигне официална независимост на Тайван. Вчера тя отлетя на едноседмично посещение до три държави в Тихия океан - Тувалу, Маршаловите острови и Соломоновите острови. За целта тя ще премине през Хонолулу и американската територия Гуам.

От своя страна Цай заявява, че иска да запази мира с Китай, но ще защитава демокрацията и сигурността в Тайван.

Това е второто й посещение в САЩ тази година. През януари тя спря в Хюстън и Сан Франциско на път от и за Латинска Америка. По време на престоя си посети централата на социалната мрежа Тwitter, която е блокирана в Китай.

Пекин претендира за суверенитет над Тайван от 1949 година, когато комунистическите сили на Мао Цзедун спечелиха гражданската война в Китай, а националистите на Чан Кай-ши избягаха на острова.

САЩ


Още по темата

 • Тайван и САЩ за регионален мир и стабилност

  Тайван и САЩ за регионален мир и стабилност

  Президентът на Република Китай Цай Ин-уен заяви, че Тайван и САЩ трябва да се възползват от силните си двустранни отношения като работят заедно за ...
  25.10.2017
  755
  0
 • Тайван по пътя на устойчивото развитие

  Тайван по пътя на устойчивото развитие

  Президентът на Република Китай Цай Ин-уен заяви, че Тайван е напълно ангажиран с приноса си към регионалното и световното устойчиво развитие чрез ...
  25.10.2017
  770
  0
 • Република Китай укрепва отбраната

  Република Китай укрепва отбраната

  Президентът на Република Китай отново потвърди ангажимента на правителството за по-нататъшно укрепване на отбранителните способности на страната ...
  25.10.2017
  1 060
  1

Напиши коментар:


Публикувай