2 964 4

Сепаратист номер едно ще бяга в Белгия?

Брюксел е готов да обмисли предоставянето на убежище на Карлес Пучдемон

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Отстраненият премиер на Каталуния - Карлес Пучдемон може да поиска убежище в Белгия, а по молбата му думата ще има местен съд. Това съобщи белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен.

Той уточни, че ако Пучдемон поиска и получи закрила белгийското право ще го защитава от екстрадиция. Франкен изрази съмнение, че бившият каталунски премиер ще получи справедлив процес в Испания. Държавният секретар допълни, че засега няма постъпила молба от Пучдемон.

Местни медии отбелязват, че в последните дни каталунският водач е намекнал, че може да потърси подобен род защита, както и че изборът му би бил Белгия.

Настоящото белгийско правителство беше излъчено с мандата на фламандските националисти, които също в дългосрочен план обмислят пълно отделяне на област Фландрия или поне преминаването към конфедерална държава.

По-рано този месец министерството на външните работи на Испания привика белгийския посланик в Мадрид, за да протестира срещу коментар на премиера Шарл Мишел за полицейското насилие, съпътствало референдума в Каталуния.

Белгийското правителство тогава беше предупредено за възможността "двустранните отношения сериозно да пострадат".

Белгия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Истината винаги боли
  Отговор
  1 13:31  29.10.17
  Те фламандците вече са интегрирани в анадолското семейство,та се загрижили и за каталунците който от доста време пък са рекламно лице на Катар и турското Беко,та явно проявяват повишен интерес към чаршафите и другите им атрибути отдавна....
 • Барчо
  Отговор
  2 14:12  29.10.17
  Ми те каталунците обявиха независимост. Сега какво трябва да следва? Навлизане на армията и въоръжена намеса за да се задържат инициаторите ли? Каталунската полиция и военните подразделения, които са там чии заповеди ще изпълняват? Щото ако изпълняват на обявеното извън закона каталунско правителство май ще се стигне до нещо повече от лека пукотевица!!!!
 • Европа нещо й хлопа
  Отговор
  3 14:48  29.10.17
  Значи, какво излиза белгийските п....сти, пардон толерасти не признават Каталуния но защитават организаторите на Пуча и в частност Пуч демона !?!?!? Ако някой може да ми ги обясни тези еврогейски ценности ?????

  Коментиран от #4

 • Белгия не е равно на ЕС
  Отговор
  4 18:01  29.10.17

  До коментар #3 от "Европа нещо й хлопа":

  Белгия е била под испанско владичество, заедно с Холандия и се пазят :) Но при всички случаи са се държали по-адекватно то други държави. Каталуния има право да икса да е свободна страна и ако народът го иска, рано или късно ще стане. Европа е тази, която трябва да го приеме, защото ще има и други.

Напиши коментар:


Публикувай