634 0

Политически сътресения в Исландия

Лявоцентристката опозиция спечели предсрочните избори, но с малка преднина 

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Исландците гласуваха за лявоцентристка четирипартийна коалиция на предсрочните парламентарни избори, сочат окончателни данни. Все още остава неясно кой ще получи мандат да сформира следващото правителство, предаде Reuters.

Коалицията, съставена от Движението на левите зелени, социалдемократите, Прогресивната партия и Партията на пиратите, получава 32 места в 63-членния парламент на страната, което е най-малкото възможно мнозинство, според данни на Исландската национална служба за радио и телевизия.

Партията на независимостта, начело с действащия премиер Бярни Бенедиктсон, остава най-голямата формация с 25% от гласовете, макар да отчита загуба на електорална подкрепа.

Предстои президентът Гудни Йоханесон да даде мандат за съставяне на ново правителство, който обикновено се връчва на лидера на най-голямата партия.

Ясно е обаче, че резултатите от вота означават слизане от власт на управляващата коалиция след скандала около бащата на премиера.

До предсрочните избори се стигна, след като през септември "Светло бъдеще" напусна коалицията заради скандал, свързан с премиера и неговия баща Бенедикт Свейнсон заради така наречената процедура на възстановяване на честта в Исландия. Съгласно нея хора, излежавали присъди за тежки престъпления, могат да се върнат към нормален живот и да получат работа, ако високопоставена личност се застъпи за тях.

Исландия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай