29 Октомври, 2017 15:21 1 205 0

Политически сътресения в Исландия

  • бярни бенедиктсон-
  • исландия-
  • гудни йоханесон-
  • партия на независимостта

Лявоцентристката опозиция спечели предсрочните избори, но с малка преднина 

Политически сътресения в Исландия - 1
Снимки: БТА/АР

Исландците гласуваха за лявоцентристка четирипартийна коалиция на предсрочните парламентарни избори, сочат окончателни данни. Все още остава неясно кой ще получи мандат да сформира следващото правителство, предаде Reuters.

Коалицията, съставена от Движението на левите зелени, социалдемократите, Прогресивната партия и Партията на пиратите, получава 32 места в 63-членния парламент на страната, което е най-малкото възможно мнозинство, според данни на Исландската национална служба за радио и телевизия.

Партията на независимостта, начело с действащия премиер Бярни Бенедиктсон, остава най-голямата формация с 25% от гласовете, макар да отчита загуба на електорална подкрепа.

Предстои президентът Гудни Йоханесон да даде мандат за съставяне на ново правителство, който обикновено се връчва на лидера на най-голямата партия.

Ясно е обаче, че резултатите от вота означават слизане от власт на управляващата коалиция след скандала около бащата на премиера.

Политически сътресения в Исландия

До предсрочните избори се стигна, след като през септември "Светло бъдеще" напусна коалицията заради скандал, свързан с премиера и неговия баща Бенедикт Свейнсон заради така наречената процедура на възстановяване на честта в Исландия. Съгласно нея хора, излежавали присъди за тежки престъпления, могат да се върнат към нормален живот и да получат работа, ако високопоставена личност се застъпи за тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА