Last news in Fakti

29 Октомври, 2017 16:04 1 211 1

Призив за единство в центъра на Барселона (СНИМКИ)

  • барселона-
  • каталуния-
  • независимост-
  • карлес пучдемон-
  • мариано рахой

Хиляди демонстрират с искане за обединение на Испания

Призив за единство в центъра на Барселона (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Хиляди демонстранти, мнозина носещи испанското и каталунското знаме, се събраха в центъра на Барселона с призив за единство на Испания, предаде Reuters.

Според барселонската полиция участниците в демонстрацията са 300 000. Каталунското гражданско общество, което организира демонстрацията, както и първия протест срещу отделянето на 8 октомври, твърди, че в събитието са се включили над 1 милион души.

Опозиционният лидер в каталунския парламент Инес Аримадас от партията Сиудаданос участва в днешния поход и призова за възстановяване на здравия разум и демокрацията в областта.

Атмосферата е празнична, като мнозина приветстваха политици и представители на централните власти, присъединили се към шествието.

Лидери на партии, защитаващи испанското единство сред управляващите консерватори, либерали и социалисти се обединиха под мотото "Ние сме Каталуния. Здрав разум за съвместно съществуване".

Някои от демонстрантите скандират "Пучдемон в затвора".

Призив за единство в центъра на Барселона (СНИМКИ)

Испанското правителство отстрани от длъжност каталунския премиер Карлес Пучдемон и министрите му след обявяването на независимостта в петък.

Испанският премиер Мариано Рахой също така разпусна регионалния парламент и обяви избори в областта на 21 декември.

Призив за единство в центъра на Барселона (СНИМКИ)

Призив за единство в центъра на Барселона (СНИМКИ)

"Сега, да, ще гласуваме", скандират участниците в днешната демонстрация, избухвайки в аплодисменти всеки път, когато хепикоптер на националната полиция прелети на тълпата. Според организаторите целта на марша е да защити испанското единство и да отхвърли "безпрецедентната атака в историята на демокрацията".

Днешната акция на каталунци срещу отделянето от Испания е втората за месец. Преди три седмици друга проява събра 350 000 участници на улиците на Барселона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свободен

    2 2 Отговор
    Браво, хората да не са тъпи, че да си разбият държавата заради този страхливец пучдемон.
Новини по държави: