1 060 0

Каталунската полиция да внимава

Испания се опитва да наложи контрол в региона

Росен Стойчев

Испанският вътрешен министър Хуан Ингасио Соидо Алварес заяви, че каталунската регионална полиция е длъжна да се подчинява на испанската конституция и законите на Мадрид, съобщи El Pais.

Алварес разпрати обръщение към националната полиция, Гражданската гвардия и каталунската регионална полиция. В него той обявява, че полицията трябва да спазва конституцията и да гарантира правата на местните граждани, съобразявайки се със законите.

Испанският премиер Мариано Рахой уволни шефовете на каталунската полиция, като част от мерките за временно отнемане на автономията на Каталуния. Полицаите станаха обект на засилени критики, заради пасивността си по време на референдума за независимост в региона.

Местният парламент в Каталуния обяви независимост през миналата седмица. Испанското правителство веднага отне неговите правомощия, за да установи контрол над Каталуния.
Смята се, че днешният първи работен ден от седмицата ще е ключов, за това дали Мадрид ще може да наложи временната си власт. През уикенда в Каталуния хиляди демонстрираха в подкрепа на единството на Испания.

Испания


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай