2 448 5

Русия събира всички воюващи в Сирия? (СНИМКИ)

Възможно е през ноември в Сочи да се състои конгрес на сирийските етнически групи

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Подкрепян от Москва конгрес на всички етнически групи в Сирия може да се състои в Русия през ноември и да започне работа по нова конституция на близкоизточната държава, съобщи агенция РИА, цитирана от Reuters.

Конгресът беше споменат за пръв път от руския президент Владимир Путин преди дни. Той може да се състои в средата на ноември в черноморския курорт Сочи.

Идеята за конгреса е подкрепяна от ООН, каза водещ руски дипломат. Възможно е да се използва и руската военновъздушна база "Хмеймим" в Сирия, добави той.

"Въпросът все още се обсъжда", каза Александър Лаврентиев, ръководител на руската делегация на мирните преговори в Казахстан.

Той съобщи, че конгресът ще наблегне на търсенето на "компромисни решения за политическо уреждане" на сирийския конфликт.

Днес в казахстанската столица Астана започна седмият кръг мирни преговори за Сирия, в които участват делегации на правителството в Дамаск и на въоръжени бунтовнически групи.

В преговорите участват и представители на Русия, Иран и Турция, както и на ООН, САЩ и Йордания. Очаква се на този кръг преговори да се обсъждат зоните на деескалация, разминирането и възможността за размяна на пленници.

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Така като гледам ще си сипА ЧАЙ
  Отговор
  1 19:00  30.10.17
  Много далновидно и логическо решение да се организира диалог с всички участвали в конфликта групи. Това ще ги накара да погледнат на варианта с дипломатически решения, отстъпки, приятелски жестове и договори. САЩ и СА също можеха да организират подобен форум, но вкараха твърде много $ и време в обучението на терористите! Сега чакаме в другия фронт - У$райна, какво ще става по Нова година?! Хич не им е удобно на $АЩ да буксуват на тоя фронт! Трябва да си показват присъствието, а след неуспешния им опит за преврат в Турция - султанЯ неще да ги пуска през Проливите. Въртят се едни карти тука ама някой играе с големи заеми (пари, доверие, обещания), а другите ... тях не съм ги разбирал никога!
 • Дедо Гошо
  Отговор
  2 21:58  30.10.17
  Тая черга дето гори требе да се изгаси веке.
 • onq s konq
  Отговор
  3 23:46  30.10.17
  Русия събира всички воюващи в Сирия,защото...САЩ НЯМАТ НИЩО ПРОТИВ.А идеята е доста добра,защото по този начин САЩ и Русия ще премерят "електората" си в Сирия ОФИЦИАЛНО,което е по-добре от безсмислено проливане на кръв,като резултата ще бъде същият.На "меренето на п.шките" ще присъстват и "нотариуси"/Иран и Турция/,които ще "Узаконят" решението както си му е редът,като нормално ще получат дял от баницата...пак както си му е редът.Ами да пожелаем успех и късмет:)
 • Пеньо
  Отговор
  4 10:25  31.10.17
  Напълно поддържам преговорите, но не съм оптимист поради една проста причина: страните са на коренно различни мнения относно бъдещето на Асад!
 • Путин е виновен
  Отговор
  5 23:46  31.10.17
  Путин ги вика да им връчи нота! Кой си играл на войник си играл е време да прибират играчките и да лягат по леглата , че сънчо мина и на Путин му е писнало на К*ра вече. или Б) ще си поделят Сирия на райони на влияние , а не на деескалация . . . Жалко

Напиши коментар:


Публикувай