31 Октомври, 2017 11:33 1 123 1

Адвокат на ЕТА ще защитава Пучдемон в Белгия

  • карлес пучдемон-
  • каталуния-
  • независимост-
  • белгия-
  • испания

Малко вероятно е клиентът ми да получи политическо убежище в кралството, смята юристът

Адвокат на ЕТА ще защитава Пучдемон в Белгия - 1
Снимки: БТА/АР

Белгийският адвокат Пол Бекар съобщи, че уволненият каталунски лидер Карлес Пучдемон се намира в Брюксел и той е поел защитата на интересите му, предаде Reuters.

Бекар не потвърди дали работи по подаване на молба за убежище в Белгия от името на Пучдемон.
Бекар в миналото е бил адвокат на членове на баската сепаратистка организация ЕТА, съобщи в. "Вангуардия", позовавайки се на самия юрист.

Бекар, който е специалист по правата на човека, е оказвал услуги на членове на ЕТА за получаване на международна защита в Белгия. Той уверява, че е "добре запознат с Испания".

"Възможно е Пучдемон да поиска убежище, но не мога да предскажа какъв ще е изходът от тази молба", уточни адвокатът. Той подчерта, че в Белгия решение по тези въпроси взема не правителството, а независим орган - генералният комисар по въпросите за предоставяне на убежище.

Адвокат на ЕТА ще защитава Пучдемон в Белгия

Междувременно стана ясно, че отстраненият от испанското правителство премиер на Каталуния ще направи изявление за международната преса в Брюксел на 31 октомври, вторник. Това заяви неговият заместник в уволнената администрация Ориол Жункерас.

Пучдемон е поискал да даде пресконференция в международен пресцентър в Брюксел, стопанисван от белгийското правителство, но е получил отказ, съобщиха местни медии. Очаква се сепаратистът да намери друга зала, в която да направи изявление. Не е известно какво точно ще обяви Пучдемон.

Испанската прокуратура поиска вчера да бъдат повдигнати обвинения срещу каталунски водачи, включително срещу Пучдемон, за бунт, противодържавна дейност и присвояване на обществени средства. Испанското законодателство определя наказание затвор до 30 години, ако подобни престъпления бъдат доказани. За да бъдат предявени, обвиненията трябва да бъдат потвърдени от съдия.

Адвокат на ЕТА ще защитава Пучдемон в Белгия


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол40

    0 4 Отговор
    Ми що не поиска убежище в Матушка Русь???? Те там си умирГат да се разцепи Европа.
Новини по държави: