Last news in Fakti

31 Октомври, 2017 18:30 1 334 0

Католици и лутерани си поискаха прошка

  • католици-
  • реформация-
  • лутерани

Днес се честват 500 години от началото на Реформата

Католици и лутерани си поискаха прошка - 1
Снимка: БТА/AP

Католици и лутерани за първи път извършиха съвместно възпоменание на началото на Реформацията, поставено от Мартин Лутер, съобщи American Magazine.

Днес се навършват 500 години, след като германският теолог Мартин Лутер публикува своите 95 тези. Повечето от тях представляват критика срещу администрацията на Католическата църква. Спорът между двете течения води до редица войни и конфликти в Европа.

„Молим за прошка за грешките си и за начина, по който християните раниха Христовото тяло и се обиждаха взаимно по време на 500-те години от началото на Реформацията до днес“, се казва в съвместно изявление на Ватикана и Световната лутеранска федерация.

И двата клона на католицизма се ангажират да преодолеят различията по между си. Те отбелязват, че различията по между им отстъпват пред общото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА