1 956 5

Атаката в Ню Йорк - подпис на типичния джихадист

Нискотехнологичните атентати ще се увеличават и въпросът е как обществата се научават да живеят в един такъв свят

Стефанаки Йоанис

Виждате типичния подпис на джихадист. Така описа Алекс Алексиев личността на нападателя узбекистанец, който отне живота на 8 души и рани 11 в Ню Йорк вчера.

„Владимир Путин каза, че в Сирия и Ирак има 7000 джихадисти от бившия СССР… Последното проучване, което имам, говори, че когато ИД не съществува, тези джихадисти ще започват да се връщат там, откъдето са дошли – в страните от бившия СССР, ще минат през Турция, ще минат и през България”, посочи по bTV Алексиев, който е председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

„Саморадикализиране принципно няма, има радикализация в интернет, в джамиите, в специални общества. Този човек отнякъде е получил тези идеи, те не са му дошли от Господ”, коментира Алексиев.

Мюсюлманите в САЩ са по-малко от 1%, докато в Европа на места са 10% и повече – съвсем различни са величините, когато става дума за опасността от мюсюлманска радикализация, подчерта експертът.

„Турция започва да прави в цяла Европа това, което правеше Саудитска Арабия. Тази дейност е де факто наследена от Турция. Не трябва да си правим илюзии – ние сме дали право на турски държавни чиновници от Дианета да управляват второто по големия вероизповедание у нас”, отбеляза Алекс Алексиев.

Нискотехнологичните атентати ще се увеличават и въпросът е как обществата се научават да живеят в един такъв свят. Това каза в предаването "Тази сутрин" по бТВ политологът Иван Кръстев.

"Страховете ми от всичко това, което се случва, са два – първо, че ние все повече започваме да живеем в свят, в който това ще спре да бъде ексклузивна новина. Изведнъж започваме да свикваме със свят, в който на различни места, все по-често, не някакви огромни атентати, не атентати, в които умират хиляди души, атентати, в които биват убити велосипедисти".

В Ню Йорк след 11 септември няма нито един голям атентат и това е нещо, с което САЩ изключително много се гордее, допълни политологът.

По думите му за президента Тръмп това е изключително тежък момент, тъй като той самият е от Ню Йорк.

"Този атентат ще му позволи да измести част от вниманието на общественото мнение към разследванията и първите арести, които започнаха във връзка с връзки на неговата кампания с Русия".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • реалист
  Отговор
  1 10:44  01.11.17
  Съвсем нормално и очаквано развитие на нещата . Който сее войни по света жъне терор у дома . Но какво пък значат някакви "невинни" жертви , важното е да прибараме петрола ,за да поддържаме "американския начин на живот " . Но, накрая всичко се плаща.

  Коментиран от #2

 • Чичу Ади
  Отговор
  2 11:15  01.11.17

  До коментар #1 от "реалист":

  Реалисте, ако не са тея дето сеят войни по света, мюсюлманите щяха да са забили полумесеца на двата полюса. Това е единствената страна воюваща срещу силови диктатури и ненормални ислямисти. Страни като Рашка и Китай ги подкрепят, защото завиждат на САЩ. Като казвам Рашка и Китай, нямам предвид жителите на тези държави. Не, те са напълнили дузина градове в тая лоша Америка. Просто са избягали от болните амбиции на техните управляващи. Бил съм в САЩ и от личен опит знам, че който руснак/иня се домогне до САЩ, не се завръща в Чукотка. Не съм бил в Рашка, нямам и намерение да ходя. Но не мисля, че там има американски имигранти! Може би всички вие тролове на Рашка, знаете да съдите по-добре от самите ушанки.

  Коментиран от #4

 • ДДР
  Отговор
  3 12:40  01.11.17
  Има едно сталинско решение: "Има муслимани - има джихадисти. Няма муслимани - няма джихадисти." Решението е просто, ама трябва топки, за да го изпълниш!!!
 • АЛФ
  Отговор
  4 15:40  01.11.17

  До коментар #2 от "Чичу Ади":

  Ти живееш на някоя друга планета.Я разкажи по-подробно как си живеете там.
 • Талибани
  Отговор
  5 17:41  01.11.17
  Тоя е бил истински индианец в америка страната с най мн оръжие да тръгне с пейнт бол и въздушна пушка смятайте колко акъл имат тия иди...оти

Напиши коментар:


Публикувай