1 012 4

Ердоган на война с кметовете

Турският президент ще поиска оставките на още седем градоначалника

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Оставките на още седем кметове ще бъдат поискани в Турция, след като под натиска на президента Реджеп Ердоган от постовете си вече се оттеглиха няколко градоначалници от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Това съобщи телевизия CNN-Turk, позовавайки се на задкулисна информация.

През последния месец под натиска на Ердоган постовете си напуснаха редица кметове, сред които и градоначалниците на големи метрополии като Истанбул, Анкара и Бурса. Оставките са свързани с обявения от президента курс към "подмладяване на кръвта" в състава на депутатите, политиците и кметовете в страната.

По данни на в. Hurriet в момента над 800 от общо 1397 ръководители на окръзи, градове и общини са членове на ПСР.

Според непотвърдените информации, на които се позовава CNN-Turk, ще бъдат поискани оставките на още седем кметове на окръжни градове. Не се съобщава кои са въпросните населени места.

Турция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гинеколог
  Отговор
  1 14:14  01.11.17
  А може би го прави преди да са им разкрили кирливите ризи на кметовете.. Защото Ердоган спечели доверието на хората именно с това, че съществено намали корупцията и вдигна на крака икономиката на югоизточната ни съседка. Но не това е най-интересното... Интересно е по законодателството на Турция, когато някой кмет си подава оставката, дали приемника се назначава или идва с избори?!...
 • за матриала
  Отговор
  2 14:16  01.11.17
  Хасане, ти си!... ☺
 • Русчуклия
  Отговор
  3 14:47  01.11.17
  "Факти" се базира на информация от CNN-Turk. A CNN-Turk се базира на "задкулисна " информация... Най-удобният начин да се подхвърля нещо в медийното пространство е именно този.. (с допълненията: "според запознати в бранша"; "според задкулисна информация"; "според непотвърдена информация"; "според мнението на специалистите" и т.н.) Не, че симпатизирам на комшиите, но CNN-Turk, дори да е тюрк си е снн... и това ме кара да се замислям по-дълбоко освен в това какво е казано, но и защо е казано..
 • заФеса
  Отговор
  4 15:55  01.11.17
  Ако новият кмет се назначава, това означава усилване на централната власт на феса. Ако идва чрез избори, което е логически правилно (ако се сменя кмет, дошъл на власт с избори, трябва и новият да бъде избран), тогава има вероятност в области като Бурса феса да загуби позиции..

Напиши коментар:


Публикувай