1 069 0

Иракски Кюрдистан остана без своя лидер

Президентът Масуд Барзани очаквано се оттегли от поста си

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани се оттегли от поста и остави на племенника си Нечирван Барзани помиряването с централното правителство в Багдад, с регионалните съседи и съперническите кюрдски партии след неуспелия референдум за независимост, предаде Reuters.

Нечирван Барзани, дългогодишен премиер на кюрдския автономен район, сега ще бъде основната фигура в управлението на района, казаха кюрдски висши представители.

"Премиерът ще е ключовата личност през този преходен период", каза бившият иракски външен министър Хошияр Зебари, който сега е съветник на кюрдското правителство и висш член на управляващата Демократична партия на Кюрдистан.

Седемдесет и една годишният Масуд Барзани управляваше кюрдския автономен район с твърда ръка от 2005 г. В този период районът процъфтяваше, докато в останалата част на Ирак вилнееше гражданска война.

В неделя обаче президентът обяви, че от 1 ноември се оттегля, след като референдумът за независимост на 25 септември накара централното правителство да изпрати войски да си върнат контролираните от кюрди територии извън автономния им район.

Референдумът и реакцията на централното правителство разкриха дълбоките разногласия между самите кюрди. В речта, с която обяви, че се оттегля, Масуд Барзани обвини политическите си съперници в държавна измяна, тъй като са отстъпили територия без бой.

Петдесет и една годишният Нечирван Барзани, който за първи път бе премиер от 2006 до 2009 г., е смятан за не толкова поляризираща фигура, тъй като поддържа по-топли отношения със съперническите кюрдски партии от чичо си.

Той има близки работни отношения с турския президент Реджеп Ердоган, който подкрепи Багдад в спора на правителството с кюрдите след референдума.

Ирак


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай