1 390 13

Русия и Иран заздравяват съюза (СНИМКИ)

Това е третото посещение на Путин в Техеран за последните 10 години

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Иранският президент Хасан Рохани определи Русия за приятел, съсед и стратегически партньор на Техеран. По думите му ислямската република желае да развива и заздравява двустранното сътрудничество, предаде ТАСС.

"Благоприятните споразумения, подписани между двете страни в различни сфери, включително в енергетиката, мирните ядрени технологии, транспорта и транзита, трябва да бъдат допълнително активизирани на етапа на своята реализация", каза Рохани на среща с гостуващия в Техеран руски президент Владимир Путин.

Той приветства инвестициите на руски държавни и частни компании в големи инфраструктурни проекти в Иран, както и в проекта за международния транспортен коридор "Север-Юг".

Рохани спомена и за ролята на Иран и Русия в борбата с тероризма.

Руският президент се срещна по-късно и с духовния водач на Иран - аятолах Али Хаменей. По време на разговорите са били засегнати широк кръг международни въпроси, включително актуални регионални теми, като ситуацията в Сирия. Дискутиран е и Съвместният всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма.

Това е третото посещение на Путин в Иран за последните 10 години. Предишните му визити бяха през 2007 г. и 2015 г.

Иран (Ислямска Република)


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Antimediator
  Отговор
  1 21:37  01.11.17
  И двамата са готови да станат ортаци с дявола , защото няма с кой друг.
 • Клоуните от Копринка
  Отговор
  2 21:38  01.11.17
  Супер ! Щото Китай ще намали покупките на природен газ от Русия, предпочита да внася от САЩ. Как е на коневръза ,ребята :D Газпром регистрира загуби в първите 3 тримесечия на 2017 за първи път от 19 години.

  Коментиран от #3, #5

 • Барчо
  Отговор
  3 23:23  01.11.17

  До коментар #2 от "Клоуните от Копринка":

  Ти вярваш ли си???? Къде е Русия, къде е САЩ? Имаш ли представа как ще идва газа от САЩ до Китай и на каква цена ще бъде. Земи да измериш разстоянието от до и тогава се излагай!!! Да не говорим за базова цена.

  Коментиран от #4

 • юрист
  Отговор
  4 23:27  01.11.17

  До коментар #3 от "Барчо":

  "Газпром" отчете 80% спад на печалбата Руската компания усеща негативно влиянието на силното евро и долар 30 авг 2017 "Газпром" отчете 80% спад на печалбата си за второто тримесечие, съобщава Financial Times. Резултатите на най-големия производител на природен газ в света за периода показват, че спадът в нетната печалба на производителя се дължи на силното евро и долар през последните месеци, които оскъпяват плащанията на "Газпром" по сериозните задължения, които има.Въпреки че оперативната печалба за второто тримесечие на годината е нараснала с над 71% на годишна база, достигайки 190 млрд. рубли (2.7 млрд евро), нетната печалба на руската държавна компания отчита движение с подобен магнитуд, но в обратна посока. Почти парадоксалното явление се дължи на сериозното влияние на приходите и разходите от финансови операции, които включват превалутирането на печалбите и дълговете на компанията. В резултат на това нетната печалба на компанията за второто тримесечие е 47 млрд. рубли, което е спад от близо 80% спрямо 244.8 млрд. рубли за същия период на 2016 г...“ :D http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2017/08/30/3033208_gazprom_otchete_80_spad_na_pechalbata/ Ха сега искай още евтина рубла и скъпи американски долар и евро, пак пропагандирай как санкциите влияели положително на руската икономика- ха , де- започвай с дитирамбите и с гневните анти ЕС и анти сащ филипики:D:D:D

  Коментиран от #8


 • Барчо
  Отговор
  5 23:30  01.11.17

  До коментар #2 от "Клоуните от Копринка":

  За твое сведение има 400 милиардна сделка в долари и в момента се строи 4 000 км газопровод започващ редовни доставки през 2019 г. Договора е за 30 години напред. "Силата на сибир" се казва този газопровод. Не знам изобщо за какъв американски предпочитан газ те гони идея. Ако ще е с танкери, то цената му се вдига двойно, заради принудително втечняване за превоза и после връщане в другото му състояние. Тая гимнастика не е безплатна.
 • 6 23:30  01.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 7 23:35  01.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Барчо
  Отговор
  8 23:38  01.11.17

  До коментар #4 от "юрист":

  Що приказваш глупости???? Газпром изнася газта в ДОЛАРИ, а не в рубли. България и всяка една държава плаща в ДОЛАРИ купените количества. Така че това, което някъде си чел са тъпотии. По принцип е имало някаква идея да се продава в рубли, но тогава не знам дали се сещаш както щеше да стане с цената на рублата. Може малко да помислиш и да раздвижиш логическо мислене ако можеш!!!!!!!

  Коментиран от #9

 • юрист
  Отговор
  9 00:40  02.11.17

  До коментар #8 от "Барчо":

  Много внимателно прочети пак цялата статия в “капитал“ и помисли над следното: “... Според становището към финансовия отчет на "Газпром", изготвено от самата компания, доставките на газ до страни извън бившия Съветски съюз за тримесечието са нараснали с близо 4% до 53.5 млрд. куб. метра предимно към пазари на Европейския съюз. Средната цена на тези доставки обаче е намаляла с 3.5% до почти 11 хиляди рубли за 1000 куб. метра и отразява опита на руската компания да укрепи и разшири пазарния си дял, като увеличи доставките за сметка на цената на природния газ. До голяма степен спадът в средната доставна цена на природния газ се дължи на силната конкуренция от американски и арабски компании, които доставят нефт и природен газ за Европа. Финансовите резултати на "Газпром" за второто тримесечие отразяват и напрежението между Америка и Русия. Наскоро президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да увеличи износа на втечнен природен газ за Европа, което беше приветствано от страни като Полша и Литва, които възприемат силната си зависимост от вноса на природен газ от Русия почти като политически проблем. Приетите от кабинета на американския президент Доналд Тръмп санкции срещу Русия са насочени директно и към европейските компании, които финансират изграждането на газопроводите към Централна и Северна Европа....“ http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2017/08/30/3033208_gazprom_otchete_80_spad_na_pechalbata/?

  Коментиран от #11

 • Kcaniba
  Отговор
  10 07:30  02.11.17
  Тролнята сън не спи да русофобства... Гладна кокошка просо сънува. Ортаци с дявола??? Той дявола е САЩ
 • Барчо
  Отговор
  11 08:01  02.11.17

  До коментар #9 от "юрист":

  По принцип не ти чета коментарите ако не са свързани с мои. Та по въпроса. Може да си юрист, но не си икономист. А моя милост е такава. Ако има намалени печалби, то нормата на печалба не е причина, а многото капиталовложения за нови проекти, които ще реализират бъдещи обороти. Печалбата се изчислява като от целия оборот се извадят всички разходи. И това няма нужда да ти го обяснявам. Елементарно е. А що се отнася до евентуалния внос на американски газ за бившия соц. лагер, то това е немислимо като цяло. Не говоря за няколко отделни показни доставки. Доставката с танкери на равна изходна цена прави газа доста по-скъп не само заради риска и допълнителните огромни разходи, а и защото самия газ трябва да бъде втечнен за да бъде прекаран по този начин, а в последствие да бъде върнат в предното състояние. А американците не ги интересува да помогнат на този или онзи за тяхна сметка. Пример за това са Украйна. Добре развита и е металургията и се нуждаят от "кюмюр". Най-качествения е в Донмбас откъдето го внасяха за 57 долара за тон. Краварите ги принудиха да купуват от почти фалиралите пенсилвански мини с обещания на конкурентни цени, но сега плащат 167 долара за тон. Да не говорим, че са изключително некачествени с много ниско КПД и те плащат не само по-скъпо на тон, но и за изработка на единица продукт количеството кюмюр за него е повече. Тези линкове, които ми пращаш са на Капитал и не на точната статия, която не мога да намеря. А и там цифрите лесно ги манип

  Коментиран от #12

 • Барчо
  Отговор
  12 08:02  02.11.17

  До коментар #11 от "Барчо":

  лесно се манипулират като се добавя или не се пише нужна или ненужна информация за тях
 • реалист
  Отговор
  13 11:28  02.11.17
  Руснаците имат много големи интереси в района и никога няма да се откажат от сътрудничество с Иран . Останалото са приказки.

Напиши коментар:


Публикувай