1 691 2

Дипломатическа война между САЩ и Русия

Вашингтон и Москва предлагат две различни проекторезолюции за разследването на химическите атаки в Хан Шейхун 

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

САЩ и Русия внесоха в Съвета за сигурност на ООН две съперничещи си проекторезолюции за удължаване на срока на пълномощията на Съвместния механизъм на Организацията за забрана на химическите оръжия по разследването на химически атаки в Сирия. Това съобщи източник от световната организация, цитиран от Reuters.

Русия внесе проект за резолюция, в който се разрешава на експертите по химически оръжия на ООН да продължат разследванията си в Сирия при условие, че преразгледат доклада си, в който се заявява, че Дамаск е отговорен за атаката в Хан Шейхун.

Американското предложение е мандатът да бъде подновен за срок от две години. В него се казва, че Сирия трябва да спре да разработва или произвежда химически оръжия и се отправя заплаха за приемане на мерки по глава VII от устава на ООН, съгласно която могат да се приемат санкции в случай на заплахи срещу мира и актове на агресия.

Мандатът на инспекторите на ООН и на Организацията за забрана на химическите оръжия изтича на 16 ноември и продължаването вече предизвика спор между САЩ и Русия.

В руската проекторезолюция мандатът се удължава само с шест месеца, които може да се подновят.
При атаката в Хан Шейхун на 4 април 2017 г. бяха убити най-малко 83 души, включително над 30 деца. По онова време градът бе под контрола на бунтовници и джихадисти.

В руския текст се призовават експертите "да изпратят възможно най-бързо екип в Хан Шейхун и да се прати незабавно нов екип в базата "Аш Шайрат" за вземане на проби". Смята се, че от тази база са излетели самолетите, които са извършили химическата атака в Хан Шейхун.

Според експертите атаката в Хан Шейхун е извършено най-вероятно с пусната от самолет бомба, а според Русия намереният газ зарин идва от експлозията на снаряд на земята, а не от сирийски въздушен удар.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Барчо
  Отговор
  1 21:12  03.11.17
  Време е да се спре с поръчковите експертизи.
 • Дедо Гошо
  Отговор
  2 22:29  03.11.17
  Я мислим да разпуснем ООН и на негово место да направим стриптийз бар.

Напиши коментар:


Публикувай