2 506 0

Скандални разкрития за влиятелни политици

Очернени са имената на Тръмп и Путин

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Гръмна скандал, подобен на "Панама пейпърс". Този път той е обединен от името "Парадайз пейпърс" (Paradise papers) и отново разкрива тайни около финансите на влиятелни политици.

Международният консорциум за журналистически разследвания огласи повече от 13 милиона документа, свързани със 120 политици от различни държави. Върху разследването са работили 380 журналисти от 67 страни, участват 95 медийни партньори. Основно място заема "Зюддойче цайтунг".

Документите предстои да бъдат допълвани от следващи публикации. Те са договори, писма и много други, някои от които са от преди 50 години. Разкриват данни за офшорни сметки на известни лица от политиката. Изплуват имената на британската кралица Елизабет Втора, президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, канадския премиер Джъстин Трюдо и други.

Те се оказват замесени чрез членове на администрацията им или техни роднини, които управляват тези сметки. Компании като Apple, Nike и Uber също се оказват сред желаещите да пестят данъци чрез подобни схеми, съобщи News.bg.

Звезди на спорта и шоубизнеса допълват черния списък с търсещи "данъчен рай". "Панама пейпърс" коства постовете на редица политици и доведе до дебат относно вратичките в законите, даващи възможност да се избягва плащането на данъци и начините това да се криминализира.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай