6 Ноември, 2017 09:33 1 421 0

Гърция може да реши спора с Македония догодина

  • никос кодзиас-
  • гърция-
  • македония-
  • име-
  • спор-
  • министър

Близо ли е краят на спора?

Гърция може да реши спора с Македония догодина - 1
Снимка: БТА/ AP

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас заяви, че правителството в Атина има намерение да реши спора за името на Република Македония през следващата година, съобщиха гръцките медии.

Според него „националната рана, която е била отворена преди 26 години, трябва да бъде излекувана през 2018 година". Македония иска да реши спора за името, за да получи зелена светлина от Атина за НАТО и Европейския съюз.

„Вярвам, че този въпрос трябва да намери решение през първата половина на 2018 година", казва министърът, цитиран от „Екатимерини". „В противен случай ще има големи усложнения... След решаването му ще са нужни 3-4 месеца за бюрокрацията в ООН", казва още Кодзиас.

Външният министър смята, че спорът за името трябва да се реши до края на 2018 година, защото през 2019 година ще има избори и в Република Македония, и в Гърция. „Подобни въпроси не трябва да се решават по време на предизборна кампания, а в спокойна атмосфера", казва още гръцкият дипломат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: