1 221 11

От Пентагона подвели британците за Ирак

САЩ знаели, че Ирак няма оръжия за масово поразяване

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Гордън Браун, който по време на събитията в Ирак беше министър на финансите, твърди, че тогавашния премиер Тони Блеър е използвал тезата, че Ирак притежава оръжия за масово поразяване, за да отстоява нуждата от присъединяването на Великобритания към военните действия, съобщи БНР.

Американското министерство на отбраната е знаело, че Саддам Хюсеин няма такива оръжия, но е не е информирало за това Великобритания, твърди Гордън Браун.

В рамките на това обвинение бившият премиер заявява, че тайният доклад на американското разузнаване за Ирак никога не е бил предоставян на Великобритания и че ако това бе станало, събитията е нямало да се развият по този начин.

Гордън Браун допълва, че показанията, които дава, никога не са били обект на разследването на „комисията Чилкът“, която заключи, че Великобритания е избрала да се присъедини към инвазията в Ирак, преди да са били изчерпани всички мирни опции за разоръжаване.

Политическите наблюдатели посочват, че намесата на Браун в случая ще поднови дебата за британското решение за присъединяване към предвожданото от американците нахлуване в Ирак през 2003 година.

Великобритания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 21:34  06.11.17
  Отидоха в суверена държава и убиха законния и президент, точиха петрол 12 г.безплатно и като си тръгнаха оствиха хаос след себеси

  Коментиран от #2

 • Пенсионера
  Отговор
  2 21:37  06.11.17

  До коментар #1 от "Бесен Язовец":

  Тук си прав и точен. Точка. Сега може би ще ги сритат еднъж за винаги
 • no name no face no number
  Отговор
  3 22:00  06.11.17
  Мдааа типични кофти каубои
 • ГОРД
  Отговор
  4 22:13  06.11.17
  Подведоха ни да поизтрепеме 1 милион човека.Па и България да не е по-назад и ние там.

 • ЗЕВС
  Отговор
  5 22:29  06.11.17
  Едва ли някой си е мислил, че мотива за войната в Ирак са химическите оръжия! По лошото е, че американския данъкоплатец финансира програми за атентати шпионаж, нелегална търговия с оръжие, разпалване на граждански войни и сваляне на чужди правителства. В процеса на разработка на програмите за промиване на мозъци, наркотици, ядрени и химически оръжия, са използвани като опитни мишки, самите Американски граждани, мъже, жени, деца и военни без тяхното знание и съгласие!

  Коментиран от #6

 • Бесен Язовец
  Отговор
  6 22:35  06.11.17

  До коментар #5 от "ЗЕВС":

  Мани ги тия облъчват ги с бургерите и картофките
 • Скорпион29
  Отговор
  7 22:56  06.11.17
  Точно тогава се разбра че ООН е пълен провал САЩ не се съобразиха със искането от ООН да бъдат проверени още 30 обекта от общо 100 и инспекторите от ООН бяха евакуирани от Ирак след 70 проверени.Аргумента на САЩ беше че армията вече е в залива и трябва да влезе в Ирак за да си оправдае милярдите изхарчени за пътя до там.
 • Да го кажем направо
  Отговор
  8 04:41  07.11.17
  И какво излиза на края-че САЩ пак са играли лицемерно ДОРИ и с най-верният си съюзник... Пак лъжи и подлост...Избиха милиони иракчани...Между другото,не виждам нито един ком. от върлите защитници на американската политика...--защо така??? Къде са соросоидите-или и тоя Путин го е купил???
 • Румяна Костова
  Отговор
  9 08:01  07.11.17
  Този е стилът на американските управляващи.Още Обама призна,че вторжението в Ирак и хаоса,предизвикан от тях в Либия са били грешка.За това трябва да се замисляме когато Америка отново се прицели някъде да дарява демокрация или да обвинява някоя държава в наличие на забранени оръжия.
 • Барчо
  Отговор
  10 20:48  08.11.17
  На всички още тогава беше ясна играта, но нищо не можеше да се направи. Русия бе в стойка партер - другия полюс. Така краварите си играеха на богове и решаваха съдбата на тази или онази държава или народ. Сега обаче нещата са коренно различни и всички се надяваме да не няма повече подобни унищожителни войни. Много се надявам да бъдат поставени до стената и .......
 • анализатор
  Отговор
  11 08:38  09.11.17
  нали същото измислиха и с Либия

Напиши коментар:


Публикувай