Last news in Fakti

7 Ноември, 2017 13:02 2 142 42

На Русия ще й трябват десетилетия да се демократизира

  • михаил гобрачов-
  • демокрация-
  • русия

Според Михаил Горбачов ще са нужни десетилетия, за да се промени сегашното управление в Русия

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов, почитан на Запад като един от хората, сложили край на Студената война, не вижда шансове в следващите десетилетия Русия да има управление, различно от сегашното, което напомня за царистките и диктаторски времена, съобщи БНР.

Това заяви за Ройтерс американският писател Уилям Таубман, автор на нова биография на Горбачов, озаглавена: "Горбачов: неговият живот и време". Таубман, който е удостоен с награда "Пулицър", е направил осем интервюта с Горбачов и разказва, че в Русия бившият съветски лидер изобщо не е на почит.

Според Таубман руският президент Владимир Путин редовно критикува и дори пренебрегва Горбачов. Програмата на Путин е в пълна противоположност с тази на Горбачов. Путин получи растяща подкрепа, като анексира Крим, като представя Запада за враг на Русия и като се опира на трите царистки принципа: автократично управление, национализъм и православие.

На въпрос дали 86-годишният Горбачов има надежда да стане свидетел на по-демократично управление в Русия, Таубман отвръща: Горбачов казва, че на Русия може да са нужни десетилетия, за да се демократизира, може би дори ще ѝ е нужен целият XXI век.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    35 27 Отговор
    Предател!

    Коментиран от #2

  • 2 Бесен Язовец

    41 27 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    Най големия предател в човешката история предаде 1 милярд човека

    Коментиран от #16

  • 3 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    26 37 Отговор
    Най-големия политик на нашето време !!!

    Ако не беше Горби още щяхме да сме си крепостни в орбитата на Русия и щяхме да работим за 50 $!!!

    Коментиран от #11

  • 4 гост 2

    39 22 Отговор
    Що не се върнеш в Русия? Ще те разкъса народа. Предател. Продаде се за шепа пари. И сега и мнение ще изказва. Срам няма. Предаде народа си.
  • 5 Никита

    11 14 Отговор
    Гостиница-2 Прав си, Напълно ви Подкрепям
  • 6 Диди

    22 33 Отговор
    Горбачов правилно е охарактеризирал положението за Русия.С диктаторът Путин,Русия няма да има развитие, а глад и мизерия. А вие ошанки газ пикаете от злоба.
  • 7 Гост

    20 33 Отговор
    Браво! Горбачов е велик човек.
    Дано в близко време се намерят още като него в Русия!
  • 8 Шаран БГ

    18 20 Отговор
    А ти, нещастнико, защо не остана да я демократизираш, а избяга в САЩ?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Японеца

    21 15 Отговор
    В западният свят управляват хората с айфони, модерни коли, въртят ги в орбитата на парите и накрая разбират, че всичко е суета, маркетинг и измама!

    В соц. света лъжат хората с народни веселби, чествания, лъжлив морал и схемата "Ние се правим, че работим, те се правят, че ни плащат"

    А най-големият предадател независимо от каузата е горбачов!
    Продажник за няколко титли и живот в изгнание, не че в Русия е много хубаво де!
    НО си е предател!
  • 11 ДО АЙЛЯКЧИЯ ГОТОВАНЕЦА

    23 17 Отговор

    До коментар #3 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    СаМО ЧЕ ГАТ БАЧКАХМЕ ЗА 120 ЛЕВА ТОКА БЕ 1, 5 СТОТИНКИ БЕНЗИНА БЕ ДВАЙСЕТИНА СТ. И С ЛЕКОТА СИ КУПИХМЕ АПАРТАМЕНТ ПОСТРИХМЕ ВИЛА КУПИМЕХМЕ СИ ВАЗ 2102 .ДЪРЖАВАТА НИ ИЗКУПУВАШЕ КОРНИШОНА И ПАТЛАДЖАНА НА 50 СТ. ТОГАВАШНИ ЛЕВОВЕ РАВНЯВАЩИ СЕ НА СЕГАШНИ 5 ЛЕВА. ПРОСТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ТРУДИШ.

    Коментиран от #19

  • 12 Да го кажем направо

    21 17 Отговор
    Е какво да каже американската подлога? Ако се върне в Русия ще го линчуват.
  • 13 ФБР

    16 16 Отговор
    Нямам представа колко години ще и трябват ,понеже те в момента вървят точно в обратната посока -към намаляване на свободите, авторитаризъм и диктатура.
    Но всичко това е свързано с битова мизерия ,а руснака се е наживял на мизерия .На някой алкохолик може и да не му пука ,но не всички са алкохолици.
  • 14 Да го кажем направо

    22 17 Отговор
    Е защо трябва да се демократизира по западен модел Русия? Да не би западната демокрация да е критерии за нещо хубаво??--Реално тези демокрации се държът само на исмукването на богатствата от останалият свят-факт! Но и останалите държави прогледнаха-та залеза на западният модел на демокрация се приближава. Един комунистически Китай и един Виетнам вече сложиха в джоба си половината западни демокрации...

    Коментиран от #28, #38

  • 15 предател

    21 17 Отговор
    ПРЕДАТЕЛ. Този е един от най-мразените хора в Русия.
    Така демократизира Русия, че е постави на колене пред САЩ. Путин изправи държавата, върна самочувствието на руснаците. Рано или късно ще се справи и с баба Меркелица и Тръмпчо.Но един, по един.
  • 16 пикла с малки цици

    19 17 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Освободи а Не предаде крепостните на СССР ! Трябва да имаш КУРАЖ ЗА ТАКОВА НЕЩО !! А НЕ КАТО ПУТЯ ДА НИ ВОДИ ХИБРИДЧИИСКИ ВОИНИЧКИ С ПИКЛИВИ КАКИ С МАЛКИ ЦИЦИ!!!
  • 17 Трапер

    16 12 Отговор
    Колко сантиментално .Много хора все още бленуват по пионерските лагери , комсомолските бригади , димитровски петъци и ленински съботници . Китай и Виетнам !? През 70те са едни от най-бедните държави , които със Западни и Японски инвестиции и челен опит са това което са в момента .И най-вече защото са комунистически , партийният им елит си държи парите в западните демокрации.
    Да здравствует Перестроика
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Откачен Борсук

    17 13 Отговор

    До коментар #11 от "ДО АЙЛЯКЧИЯ ГОТОВАНЕЦА":

    Благодаря, че ни информира за цената на тока. А сега ще бъдеш ли така добър да ни информираш и колко часа от денонощието имаше ток, колко НЯМАШЕ ток и защо?

    Коментиран от #20, #21, #31, #35

  • 20 Реално

    17 17 Отговор

    До коментар #19 от "Откачен Борсук":

    Това с режима беше 2-3 години-а сега има хиляди семейства които са със спрян ток-защото немогат да го плащат-лично знам в С.Загора 5-6 такива семейства...Та кое викаш е хубавото сега????
  • 21 Бесен Язовец

    15 19 Отговор

    До коментар #19 от "Откачен Борсук":

    Сега в БГ.има режим на хранене през ден,един ден ядът др.ден събират кинти за тока и така 15/15
  • 22 ......

    17 15 Отговор
    На практика, белязаното теме разруши най-голямата империя пръквала се някога. Що за идиот трябва да си, за да направиш това?

    Коментиран от #24

  • 23 Скорпион29

    12 19 Отговор
    Тоя господ го е белезязал самоче никой не се сети на време да му сложи въжето
  • 24 OMG WTF

    21 15 Отговор

    До коментар #22 от "......":

    На практика, Белязаното теме ли я разруши, или тя самата се разруши? Защото, "комунизмът е едно недоносче". Знаеш ли кой го е казал това? Не е нито сорос, нито Рейгън, нито Тачър. Казал го е бай Тодор Цървула. Любимецът на българският рублараст. Строителят на съвременна България (то и за това сме на г.за на Европа).

    Коментиран от #27, #33

  • 25 ЦРУ

    17 9 Отговор
    Горбачов е проявил оптимизъм,а истината е че в Русия никога не е имало демокрация и няма да има во-веки!Разликата между Цар и Тоталитарен лидер е в наименованието и че титлата не се предава по кръвна връзка,но има и изключения-Ким и Кастро,там титлата си царска!
  • 26 Гаргамел

    15 14 Отговор
    браво на Горби, ама в случая не е прав, столетия ще и трябват за да се оттървем от червената чума и идиотите дето с носталгия подсмърчат за комунизЪма/социализЪма изказали се преди мен тук
  • 27 OMG WTF

    16 16 Отговор

    До коментар #24 от "OMG WTF":

    Защо минусчета бе копейчици? Някаква лъжа ли съм написал? Или просто истината боли? :)

    Коментиран от #32

  • 28 ФБР

    18 12 Отговор

    До коментар #14 от "Да го кажем направо":

    Ами да ти кажа защо

    За да няма обяви в руските вестници -продавам кутия от Айфон за 3000 р.
    давам под наем кутия от Айфон за снимка -цена по договаряне.

    Не ,не си го измислям това -вчера преглеждах руска преса имаше 10ки такива обяви. Това не е ли смешно, не е ли жалко . Това ли е великата империя Русия ? Величието е само в болните им глави.
  • 29 edin

    13 10 Отговор
    Мръсен предател!
  • 30 Марио

    11 7 Отговор
    Запомнете физиономията на най-големия предател, който само с един замах унищожи труда на милиарди хора и го подари на краварите.
    Наглец безподобен. Ако Путин беше продължил политиката му на безумното подаряване и разграбване, до сега Русия щеше да бъде история.
  • 31 Марио

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "Откачен Борсук":

    Срещу нас едно семейство преди 2 години мъжът остана без работа, съкратиха го. Имаше 2 деца, едното на 3 годинки, а другото на 4 месеца. Не можеха да си плащат тока и го спряха без да се съобразяват с нищо. Без ток изкараха 9 месеца. Никъде не са се жалвали и не са просили. Намери си някаква работа и сега имат ток. Роди и се трето дете. Говорим за чисто българско семейство, не от малцинствата. Аз лично разбрах в последствие.

    Коментиран от #39

  • 32 Марио

    8 9 Отговор

    До коментар #27 от "OMG WTF":

    Минусчетата са защото се изказваш за неща, които не разбираш и гледаш само на повърхността.
  • 33 Различен

    12 9 Отговор

    До коментар #24 от "OMG WTF":

    На г.за сме на Европа, защото ни управляват предатели на българските интереси!
    Хубаво, лошо, България имаше селско стопанство, животновъдство, промишленост, имаше образование, здравеопазване!
    Сега, след 29 години демокрация, на първо място по бедност е Северозападния регион, след това Североизточният такъв, след това един румънски регион и след това Северен Централен регион. Сиреч, половин България е на първо място по бедност и за това не ни е виновен Бай Тошо, а са ни виновни всички български продажници,, без значение от коя партия са!
    Сега България няма и 7 милиона, а тогава си мечтаехме за 9 милионният българин. Сега циганите са 1,5 милиона, турците 2,5 милиона, а останалото са 2 милиона пенсионери и деца, и малко останали, все още работещи, и една камара паразити из държавните учреждения!
    И за това ли ни е виновен Тошо??
    А Горбачов е един предател, съсипал една империя! Довел я до разруха и разпад, и ужким извършил Перестройка, а всъщност избягал от отговорността пред народа си, криейки се зад някакъв мит за Перестройката, а всъщност некадърник!
  • 34 Т Рекс

    2 3 Отговор
    Писмо от полк. Шендаков до гражданина Путин

    https://www.youtube.com/watch?v=cD25509UKbc

    Коментиран от #37

  • 35 Бат Ваню

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "Откачен Борсук":

    .... дискотека.... ха ха ха..... Изнасяли сме го... за валута... щото... рубли никой ни иска....
  • 36 Бат Ваню

    2 5 Отговор
    ...Рейгън стяга примката около СССР...и... Горбачов усеща.... ГДР фалира ... ФРГ им дават 1 млрд марки да ги спасят от прегръдката на ... соца..... (тва преди падането на станета) ... почва перестройка.... Ама как да са преустрои соц човека... как?... Ние са 30 г. не можеме да се пренастроиме, настроиме, нагодиме, свикнеме... ГДР не могат... дето за тях нема Шенген.... нема евронаблюдение.... има еврозона - без чакалня.... има немска пенсия... Русия ако се демократизира ще се разпадне....
  • 37 Барчо

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Т Рекс":

    Направих си труда да видя видеото. Този на видеото няма нищо общо с полковник Михаил Шандаков с многото ордени, а някакъв палячо, който си е облякъл бутафорна униформа. Това първо. Второто е, че той без да съзнава критикува точно времето на горби и елци, а говори за Путин. Абсолютен абсурдизъм.
    Да не говорим, че ако е военен, няма право да говори за политика или изразява мнение. Армията винаги е обслужвала властващата политическа партия, но никога не е политизирана и няма право на това. Така че и от тази страна този шут прави глупости.
  • 38 Диди

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от "Да го кажем направо":

    Много е прост отговорът.
    Я вземи направи сравнения между Западна Европа и ЦЯЛАТА ТИ РУСИЯ,кои страни са изостанали в развитието си и ни го сподели,може и тихичко,за да не те изядат твоите братя русофили.
  • 39 Диди

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Марио":

    За такива случаи има социални служби,които поматат.Това,ме не са се обърнали към тях е техен проблем,защото след като имаш деца и си в такова трудно положение,то тези родители на първо място трябва да мислят за прехраната на децата си,а да не се бият горди в гърдите и казват,че няма да просят от държавата,защото става въпрос за ,,доброто развитие,,на децата им,а не за тяхната гордост.На всеси може да се случи да има затруднена фаза в живота,но не е срамно да се приеме помощ.
  • 40 Патриот

    4 0 Отговор
    Тая демокрация ще ни претопи като народ. Хубава е само да шепата робовладелци в страната. Защото сега масово семейството има по 1 дете, а тогава по 2?
    Гледаха ни напълно нормално с тези 120лв, а сега с 1000лв трудно се гледа 1 дете.
  • 41 Патриот

    5 0 Отговор
    Този човек вместо да си стои кротко на бунището на история се обажда.
  • 42 Е430

    1 0 Отговор
    Да,наистина него никой не го бръсне за нищо,нека седи и хлипа и да знае,че е предател!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания