1 600 6

Румъния губи над €1 милиард заради данъчни нововъведения

Управляващите въведоха редица реформи в данъчната сфера

Снимка: Shutteerstock
Снимка: Shutteerstock
Росен Стойчев

Новите данъчни мерки на румънското правителство ще доведат до 1.1 млрд. евро спад в бюджетните приходи, прогнозира Фискалният съвет, пише "Сега".

Управляващите социалдемократи лансираха редица промени в данъчната сфера, които трябва да влязат в сила от началото на 2018 г. , вкл. и данък върху вредните храни.

Предвижда се намаляване на подоходния данък. Успоредно с това осигуровките вече ще се плащат изцяло от работниците, работодателят няма да има никакво участие. Правителството смята да вдигне пенсиите и минималната работна заплата.

Реформите са доста спорни и предизвикаха доста критики, а експерти подчертаха, че те ще създадат проблеми на бюджета.

Работодателите трябва да увеличат брутните заплати с най-малко 20%, за да компенсират прехвърлянето на социалните осигуровки към служителите. Те обаче не са задължени по закон да правят това.

Новите мерки на правителството не бяха одобрени от Фискалния съвет и Законодателния съвет.

Румъния


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • юрист
  Отговор
  1 00:17  08.11.17
  Лошо- това ще доведе до наводняване на бг. трудов пазар за ИТ спецове от румънски граждани, които са със същите квалификации и специфични трудови умения като нашите българи, а това може да значи и някакво движение надолу на заплатите в ИТ сектора...Надявам се румънците да не приемат промените в данъчните си закони, за да не станат реалност моите опасения...

  Коментиран от #3

 • стоян георгиев
  Отговор
  2 00:56  08.11.17
  само като прочетох социалдемократи и ми станя ясно.у нас ще се случи нещо подобно ако кУРнелиика яхне властта.
 • Да го кажем направо
  Отговор
  3 06:58  08.11.17

  До коментар #1 от "юрист":

  Демек,ще тролите вече почти без пари..

  Коментиран от #4

 • Ьььььь
  Отговор
  4 07:28  08.11.17

  До коментар #3 от "Да го кажем направо":

  Тя е реститутка-наследила е имане от дядо си-чорбаджията изедник. Нея не я мисли. Реално за нейното благополучие сега са сваляли по три кожи от селяните навремето...
 • гост
  Отговор
  5 08:57  08.11.17
  Да, но пък облекчава бизнеса и намалят данъците, вдигат пенсии и минималната им заплата е двойна на нашата. Това лошо ли е? Заплатите сами трябва да се регулират от бизнеса. Какво е 1млрд за благоденствието на народа? При все че хората с ниски доходи ще получат повече и ще го изконсумират, така че ще парите ще се завъртят и трябва да има увеличение в други пера на бюджета. Не са прости, вижте колко много дръпнаха през последните 5г., въпросът е у нас кога ще има някаква промяна в полза на хората?
 • Диди
  Отговор
  6 10:31  08.11.17
  Това,че работодателите да плащат 20% по висока заплата,за да могат работонаемателите сами да си плащат осигуровките,не е добре,тъй като няма закон,който ги задължава да плащат.Дори и да има,не мисля,че тази реформа ще е успешна.

Напиши коментар:


Публикувай