Last news in Fakti

8 Ноември, 2017 00:00 1 972 6

Румъния губи над €1 милиард заради данъчни нововъведения

  • румъния-
  • данъци-
  • нововъдения

Управляващите въведоха редица реформи в данъчната сфера

Румъния губи над €1 милиард заради данъчни нововъведения - 1
Снимка: Shutteerstock

Новите данъчни мерки на румънското правителство ще доведат до 1.1 млрд. евро спад в бюджетните приходи, прогнозира Фискалният съвет, пише "Сега".

Управляващите социалдемократи лансираха редица промени в данъчната сфера, които трябва да влязат в сила от началото на 2018 г. , вкл. и данък върху вредните храни.

Предвижда се намаляване на подоходния данък. Успоредно с това осигуровките вече ще се плащат изцяло от работниците, работодателят няма да има никакво участие. Правителството смята да вдигне пенсиите и минималната работна заплата.

Реформите са доста спорни и предизвикаха доста критики, а експерти подчертаха, че те ще създадат проблеми на бюджета.

Работодателите трябва да увеличат брутните заплати с най-малко 20%, за да компенсират прехвърлянето на социалните осигуровки към служителите. Те обаче не са задължени по закон да правят това.

Новите мерки на правителството не бяха одобрени от Фискалния съвет и Законодателния съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    3 5 Отговор
    Лошо- това ще доведе до наводняване на бг. трудов пазар за ИТ спецове от румънски граждани, които са със същите квалификации и специфични трудови умения като нашите българи, а това може да значи и някакво движение надолу на заплатите в ИТ сектора...Надявам се румънците да не приемат промените в данъчните си закони, за да не станат реалност моите опасения...

    Коментиран от #3

  • 2 стоян георгиев

    6 8 Отговор
    само като прочетох социалдемократи и ми станя ясно.у нас ще се случи нещо подобно ако кУРнелиика яхне властта.
  • 3 Да го кажем направо

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Демек,ще тролите вече почти без пари..

    Коментиран от #4

  • 4 Ьььььь

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Да го кажем направо":

    Тя е реститутка-наследила е имане от дядо си-чорбаджията изедник. Нея не я мисли. Реално за нейното благополучие сега са сваляли по три кожи от селяните навремето...
  • 5 гост

    4 1 Отговор
    Да, но пък облекчава бизнеса и намалят данъците, вдигат пенсии и минималната им заплата е двойна на нашата. Това лошо ли е? Заплатите сами трябва да се регулират от бизнеса. Какво е 1млрд за благоденствието на народа? При все че хората с ниски доходи ще получат повече и ще го изконсумират, така че ще парите ще се завъртят и трябва да има увеличение в други пера на бюджета. Не са прости, вижте колко много дръпнаха през последните 5г., въпросът е у нас кога ще има някаква промяна в полза на хората?
  • 6 Диди

    2 0 Отговор
    Това,че работодателите да плащат 20% по висока заплата,за да могат работонаемателите сами да си плащат осигуровките,не е добре,тъй като няма закон,който ги задължава да плащат.Дори и да има,не мисля,че тази реформа ще е успешна.
Новини по държави: