8 Ноември, 2017 07:13 2 845 4

Саудитска Арабия сее смърт в Йемен

  • саудитска арабия-
  • йемен-
  • хути-
  • въздушни удари-
  • смърт-
  • убити

Сред загиналите има много цивилни

Саудитска Арабия сее смърт в Йемен - 1
Снимка: БТА/ AP

Най-малко 50 души, включително цивилни лица, бяха убити при въздушни удари на Саудитска Арабия в Йемен, съобщиха световните агенции. Възможно е броят на загиналите да се увеличи.

Бомбардировките са извършени близо до границата на кралството. Агенция „Синхуа“ съобщи, че много от жертвите са жени и деца.

Въоръжените сили на Саудитска Арабия водят сражения с бунтовниците хути. Шиитските екстремисти са в черния списък на Рияд. Последната атака е осъществена в район, контролиран от хутите.

Саудитска Арабия дори обвини Иран в директна военна агресия заради предоставяне на оръжия и ракети на хутите. Арабската страна Йемен е на ръба на хуманитарна катастрофа от няколко години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тибо Куртоа

    5 9 Отговор
    Същите тия Йемен бяха буквално на издръжка на Саудитска Арабия в продължение на години -получаваха по повече от 10 милиарда годишно. Днес обаче забравиха гладните времена и стрелят с ракети по тях.

    Коментиран от #3

  • 2 Скорпион29

    12 3 Отговор
    Бой по мръсните салдитци да видят как е,слуги на САЩ долни, бой и само бой по продажните чалми
  • 3 Morgoth

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тибо Куртоа":

    На издръжка от Саудитска Арабия са били управляващите сунити. Почти сигурно е, че тези пари са стигали до шиитите само под формата на по-силна полиция, която да им набива канчетата когато не слушат.
    След като религията взе властта в Иран, а в Саудитска арабия крайните течения добиха голяма тежест войната между сунити и шиити се разрази из цялия арабски свят спонсорирана именно от тези две страни.
  • 4 бай той

    12 3 Отговор
    А защо ФАЩ не се намесят? Нали се мислят за господар на света. Нека ги демократизирират. Те имат опит в това. Опппсссс, ама то в Йемен нямало петрол и май няма да си направят труда. Интересна ми е позицията спрамо СА. Всички по-големи атентати имат връзка с тази държава. Войните в региона са подклаждани и финансирани от тях, всички големи терористични организации са съсздадени или най-малкото имат на ръководни позиции саудитци. ФАЩ се борят срещу тероризма (т.е. срещу себе си уж), а доставят оръжие за милиарди на СА. Някой, ако може да обясни това лицемерие!