Last news in Fakti

8 Ноември, 2017 08:39 5 147 15

Германски град обвини българите за бедността си

  • гелзенкирхен-
  • бедност-
  • германия-
  • българи-
  • бежанци-
  • социални

Бежанци, но и много българи и румънци...

Германски град обвини българите за бедността си - 1
Снимка: Shutterstock

Гелзенкирхен е смятан за най-бедния град в Германия - поне що се отнася до средния доход на глава от населението. Жителите на този 260-хиляден град в Рурската област получават средно 16 274 евро годишно след отчисление на данъци, здравни, пенсионни и социални осигуровки. Средният нетен доход в Германия възлиза на 21 600 евро годишно, съобщи тези дни порталът derwesten.de.

"Бежанци, но и много българи и румънци"

В Гелзенкирхен си имат обяснение за този негативен рекорд. "В случая става дума за средностатистическа стойност, пресмятана въз основа на доходите на всеки един жител на града - като започнем от бебетата и стигнем до старците. Освен това в нашия град живеят около 13 000 души, които поради личната си ситуация нямат никакви доходи - бежанци, но и много българи и румънци", обяснява пред електронното издание Мартин Шулман, говорител на община Гелзенкирхен.

Шулман бърза да добави, че заради свободата на придвижване в рамките на ЕС българите и румънците естествено имат пълното право да се заселят в Гелзенкирхен. Но това сваляло средностатистическия доход в града: "Ако извадим горепосочената група от статистиката, нещата биха изглеждали по съвсем различен начин", посочва Шулман.

От всичко това обаче не следва, че жителите на Гелзенкирхен едва свързват двата края, казва още говорителят и уточнява, че наемите и разходите за живот в града са изгодни. "В нашия град човек може да живее добре с малко пари. Затова и мигрантите идват при нас", казва Шулман и цитира една друга статистика, според която Гелзенкирхен е сред градовете с най-голям брой на младежите, които преждевременно прекъсват училище. "Тук става дума за мигранти, които не говорят немски език. Гелзенкирхен не може да направи нищо", казва Шулман.

По-нататък говорителят обяснява, че и други градове в Рурската област имат подобни проблеми. "В град Есен например ситуацията е сходна. Само че там статистиките са по-добри благодарение на богатите южни квартали, където децата никога не са виждали хора с черна коса", твърди Шулман.

"Бедни, без познания по немски, без професия"

През тази година медии от Рурската област многократно писаха за българите и румънците в Гелзенкирхен. От няколко публикации става ясно, че през пролетта общият им брой е възлизал на около 6 400 души. Според "Вестфелише Нахрихтен", това не е особено много на фона на 260-хилядното население на града. Въпреки това обаче "тази група мигранти изправя общината пред огромни предизвикателства", твърди изданието и обяснява, че повечето български и румънски граждани в Гелзенкирхен са бедни, не говорят немски и нямат професия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борис

    68 0 Отговор
    Пак бъркат Българи с цигани.

    Коментиран от #5

  • 2 безпартиен

    61 1 Отговор
    Няма българин без образование и без професия!Има цигани които са български граждани!Те са без образование и без професия и в България и в Германия и където и да отидат ще разчитат на социалната им система!
  • 3 гост

    38 2 Отговор
    Българите отиват, за да работят. Българските граждани от цигански произход не рабоят там, не рабоят и у нас, не искат да рабоят и да се учат, не искат да имат професия и знания. Сега, Гелзенкирхен може да се убеди от първо лице как се интегрират подобни индивиди и после да даде отчет защо критикуват България, че не се справяла щом те самите не успяват при много по-добре развита социална система, бюджети и умения.
  • 4 Патриот

    31 2 Отговор
    Аиде сега да ги интегрират, като ни критикуват толкова. Да има подарят инструменти за работа с кабели и да гледаме сеир.
  • 5 гост

    22 5 Отговор

    До коментар #1 от "Борис":

    Тези цигани са Българи и винаги ни представят първи по света.

    Проблемът е, че и в България до няколко години ще са мнозинство... дори териториално вече са.

    Коментиран от #6

  • 6 Бай УРко

    19 4 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    териториално не са, защото живеят много гъсто населени! Една циганска малъ на 1 кв. километър събира 20-30 000 шведи! ЖИВЕЯТ ПО 10 ЧОВЕКА В БАРАКА

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай УРко":

    смятам го на общ брой населени места, вкл. махали, в страната и в колко от тях са преобладаващото население
  • 8 onq s konq

    7 0 Отговор
    При нас това си е професионализъм,затова и рекламата на БГ за останалите страни - членки е :"Влачим към дъното села,градове и държави всякакви 24ч в денонощието и почти безплатно"
  • 9 Диди

    3 18 Отговор
    В Германия има работа за този,който иска да работи.А тези сънародници са се нагнездили като паразити,не искат да работят.Такива трябва да бъдат върнати обратно в България.
  • 10 стоян

    14 1 Отговор
    Диди ти нали си в Германия -интегрирайте ги там Германците са по умни сигурно ще успеят Дано успете ще ви изпратим още
  • 11 doe

    10 0 Отговор
    Веднъж ходих на разходка до Гелзенкирхен когато бях в Германия>ами бял човек по центъра не видях,пълно с негри и араби,те пак за нас се хванали.

    Коментиран от #14

  • 12 Радо

    7 0 Отговор
    Поне да ги интегрират малко от малко, като ги научат да говорят на немски - "их бин циганин".
  • 13 Стойчо

    7 0 Отговор
    Бай м....л ще ги нагласи и тях!!!! Ха-ха-ха
  • 14 Патриот

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "doe":

    Ако е било в работво време е нормално. Германците по това време са на работа.
    Нека дърпат Германия към дъното. ДА ги видим сега гермаците - щедри на ъкъл, а на практика... гола вода.
    Диди защо ти си в Германия, а те да нямат право да бъдат там? Това не е ли расизъм?

    Коментиран от #15

  • 15 doe

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Патриот":

    Почивен ден,имаше мач на Шалке.
Новини по държави: