9 Ноември, 2017 16:54 793 3

Без цигари във Ватикана

  • ватикана-
  • папа франциск-
  • цигари-
  • забрана-
  • здраве

Здравето на хората е приоритет за папата

Без цигари във Ватикана - 1
Снимка: БТА/ AP

Папа Франциск издаде заповед да се спре продажбата на цигари на територията на Ватикана от догодина поради опасения за здравето на пушачите. Това съобщи днес говорителят на Ватикана, цитиран от „Ройтерс“.

Той се позова на статистики на Световната здравна организация, че пушенето убива над седем милиона човека годишно, и подчерта, че "Светият престол не може да съдейства на практика, която явно вреди на здравето на хората".

На територията на папската държава цигарите се продават на служители и на пенсионери на цени, значително по-ниски от тези в Италия. Служителите имат право да купуват по пет стека месечно и мнозина италианци молят свои познати, които са на работа във Ватикана, да ги снабдяват с евтини цигари.

Говорителят Грег Бърк призна, че търговията с цигари носи приходи на Светия престол, но подчерта, че „никоя печалба не може да бъда оправдана с цената на живота на хората". Продажбата на пури във Ватикана ще остане разрешена поне още известно време, защото техният дим не се вдишва, уточни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    4 0 Отговор
    В първия момент прочетох "Без цигани във Ватикана" и зарадвано си помислих :
    "Хайде, почнахме ги!"...

    Коментиран от #3

  • 2 Emperorex

    2 0 Отговор
    Цигарите лесно,ами с педофилите сред неговите хора как ще се справи ми е интересно.
  • 3 Кака Гинка

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    И аз така се заблудих - ама там и без това май ги няма много,та едва ли са му проблем на Светия Отец...
Новини по държави: