11 Ноември, 2017 06:30 1 512 1

Една оставка, две оставки... Какво става в Лондон?

  • тереза мей-
  • великобритания-
  • кабинет-
  • оставки-
  • лондон-
  • правителство

Кабинетът на Тереза Мей се разпада

Вече втори министър губи Тереза Мей само в рамките на една седмица. Прити Пател, която отговаря за помощите за развитие, подаде оставка като член на кабинета. Пател си навлече много критики, защото се оказа, че без знанието на министър-председателката общо дванайсет пъти се е срещала с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с други израелски политици. За последно през септември Прити Пател е разговаряла с израелския министър за вътрешна сигурност Гилад Ердан и с генералния директор на Външното министерство Ювал Ротем. Тереза Мей, която не беше уведомена и за тези срещи, първоначално само смъмри своята министърка.

После обаче Прити Пател се оплете в обясненията си кога точно външният министър Борис Джонсън е научил за срещите, на които били обсъждани възможностите на Великобритания да помогне за медицинското обслужване на сирийските бежанци, които пребивават на окупираните от Израел Голански възвишения. Министърката обаче премълчала факта, че британската помощ отчасти ще финансира и израелската армия, която подсигурява снабдяването на бежанците.

Великобритания смята Голанските възвишения за незаконно окупирана територия, поради което и дума не може да става с британски пари да се плаща на израелските войници там. Министърката Прити Пател написа писмо с извинение за гафа до шефката на кабинета Тереза Мей, но това вече не беше достатъчно. Така че се наложи да подаде оставка.

Великобритания: Правителството се разпада

Преди седмица оставка подаде и министърът на отбраната Майкъл Фалън, който беше обвинен в сексуален тормоз. Тереза Мей е загрижена и за още един член на кабинета, и то не кой да е, а заместника ѝ Деймиън Грийн. Срещу него също бяха повдигнаха обвинения заради сексуален тормоз. Под силен натиск попадна и външният министър Борис Джонсън. Роднините на една британска гражданка, арестувана в Иран, го обвиняват, че публичните му изказвания по въпроса могат да имат тежки последствия.

Позицията на Тереза Мей беше отслабена още преди двете оставки. Нейната Консервативна партия е силно разединена и на последните предсрочни парламентарни избори изгуби абсолютното си мнозинство. Британската журналистка Изабел Хардман от сп. „Спектейтър“ смята, че Тереза Мей носи вина за сегашната трудна ситуация.

„Двата последни скандала – около Пател и Джонсън – нямаше да се случат, ако Мей беше силна премиерка, която внушава респект. Тогава нейните министри нямаше да смятат, че каквато и непредпазливост да си позволят, ще успеят да се измъкнат от отговорност“, пише Хардман.

Равновесието в кабинета е нарушено

На всичкото отгоре и преговорите за Брекзита вървят много трудно. Според британската булевардна преса, Тереза Мей е готова да отстъпи пред Брюксел и да изплати задълженията на страната към ЕС, за да може най-после да започнат преговорите за бъдещите търговски отношения.

Прити Пател, която подаде оставка като министърка за международното развитие, е една от най-активните привърженички на Брекзита. Нейното отпадане ще наруши равновесието между привържениците и противниците на излизането от ЕС в кабинета, а това е опасно за Тереза Мей, която на практика е изгубила контрол над своя кабинет, смята журналистът Том Нютън-Дън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохи

    4 1 Отговор
    ПАТЕЛ е индийско фамилно име.
    Англи здраво се ВЦИГАНЯВА.
    Кмет на Лондон е ПАКИСТАНЕЦ.
    Абе голема ВУНЯ настава на острова.
    АМЕРИКА, АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ, И ДРУГИТЕ ""развити запападни"" ДОВИЖДАНЕЕЕЕ СТРЕМГЛАВО ОТИВАТ В ИСТОРИЯТА!!! КОЛАБС
Новини по държави: