11 Ноември, 2017 13:12 1 677 6

Мюсюлманска молитва предизвика напрежение в Париж

  • париж-
  • франция-
  • молитва-
  • сблъсъци-
  • мюсюлмани-
  • предградие

Няма пострадали хора при спречкванията

Мюсюлманска молитва предизвика напрежение в Париж - 1
Снимка: БТА/ AP

В предградие на Париж се стигна до напрежение, след като представители на френските власти и местни жители се опитаха да попречат на мюсюлмани да се молят на открито, предаде „Асошиейтед прес“. Спорът отразява проблемите с недостига на джамии във Франция. Няма пострадали хора при спречкванията в Клиши-ла-Гарен. И двете страни в спора обаче изглежда не отстъпват от своите позиции, съобщи Би Ти Ви.

Държейки голям транспарант с надпис „Спрете незаконните улични молитви", кметът на Клиши Реми Мюзо поведе група от над 100 демонстранти в демонстрация на сила, за да разубедят няколко десетки мюсюлмани да се молят на пазарния площад.

От няколко месеца местни последователи на исляма се събират там всеки петък, за да протестират срещу затварянето на молитвена стая. Мюсюлманите скандираха на арабски: „Аллах е велик“". По-голямата група демонстранти им отвърна с пеене на висок глас на френския химн, Марсилезата.

В последвалото спречкване бе скъсан носеният от мюсюлманите транспарант, на който можеше да се прочете: „Обединени за голяма джамия в Клиши". След като двете групи се разделиха, всяка от тях се закани да бъде отново на мястото другия петък. Ислямът отдавна е втората по популярност религия във Франция. В страната обаче има хроничен недостиг на джамии за петте милиона мюсюлмани. В резултат в няколко френски града се провеждат молитви на улицата, което подхрани антиимигрантските настроения.

Мюсюлманска молитва предизвика напрежение в Париж
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    11 16 Отговор
    Пред джамията в Москва може да се наблюдава абсолютно същата картинка и всичко е спокойно !

    Коментиран от #3

  • 2 Нафарфорий

    26 7 Отговор
    Бе парижани, с протести няма да стане, грабнете по една туба бензин и и я изгорете, тая мюсюлманска сган, барабар с толерастите, я гледайте ирландците и шотландците какво правят!!!!!!!!!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дебили сте

    23 4 Отговор
    Казах го вече - Русия да отива и да освободи Франция от ислямистите докато не е станало прекалено късно! Само да не строят паметник на Руската армия, защото след 50 години неблагодарници ще го оцапат с боя.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Шаран БГ

    8 1 Отговор
    Германските и френски политици трябва да са абсолютни дебили, щом не виждат какво става под носовете им в собствените им държави !
    И какво очакват в бъдеще ?
Новини по държави: