797 0

750 000 поискаха свобода за каталунските лидери

Демонстрацията продължи около два часа

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

750 000 души излязоха по улиците на Барселона, за да поискат свобода за сепаратистките лидери, които бяха задържани. Броят на протестиращите бе обявен от полицията в града, пишат испанските медии.

Демонстрацията, продължила около два часа, премина под лозунгите: „Свобода за политическите затворници!" и „Вън окупационната сила". Тя бе свикана от две граждански организации, които искат независимост. В началото на месец октомври в Каталуния беше проведен референдум за независимост, който бе определен като незаконен от Мадрид. Каталунският лидер Карлес Пучдемон бе арестуван в Белгия и по-късно освободен от съда.

Осем министри, задържани след приемането на декларацията за независимост, остават в предварителния арест. Сваленият премиер Карлес Пучдемон и четирима министри от кабинета му избягаха на белгийска земя.

Социологически проучвания сочат, че жителите на Каталуния са разделени поравно между отделяне и оставане в Испания. Испанската конституция определя нацията като неделима и гласи, че въпросите на националния суверенитет са от компетенцията на националния парламент в Мадрид, припомни „Асошиейтед прес“. Кметицата на Барселона Ада Колау обвини сваленото каталунско правителство на Карлес Пучдемон, че е довело испанската автономна област до катастрофа и заяви, че мнозинството каталунци са против обявяване на независимост.

Снимка: БТА/ AP

Снимка: БТА/ AP

Снимка: БТА/ AP

Испания


Още по темата

 • Испанският премиер отива в Каталуния

  Испанският премиер отива в Каталуния

  За пръв път, откакто наложи директен контрол над автономната област Каталуния, испанският премиер Мариано Рахой ще посети областта. Визитата му ще ...
  12.11.2017
  554
  0
 • Хиляди излязоха по улиците на Каталуния

  Хиляди излязоха по улиците на Каталуния

  Десетки хиляди каталунци излязоха по улиците на Барселона в знак на протест срещу ареста на местни политици, обявили независимостта на областта, ...
  11.11.2017
  1 633
  4

Напиши коментар:


Публикувай