Last news in Fakti

12 Ноември, 2017 10:12 1 458 5

Бокова си тръгва от ЮНЕСКО

  • ирина бокова-
  • юнеско-
  • българия-
  • изпълнителен съвет

Избраха България за член на Изпълнителния съвет

Бокова си тръгва от ЮНЕСКО - 1
Снимка: БТА

Генералната конференция на ЮНЕСКО изпрати с аплодисменти генералната директорка Ирина Бокова, чийто втори и последен мандат изтича в понеделник. Преди това 39-ата сесия на общото събрание на световната организация избра България за член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО за цял мандат от 6 години.

От 170 участвали в гласуването държави, 168 подкрепиха кандидатурата на България, с което повториха мнозинството при избора на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО. В Изпълнителния съвет, където членуват 58 държави, нашата страна е била представена за последно през 2007-2009 г. за половин мандат, съобщи "СЕГА".

Приемничка на Бокова на високия пост ще бъде французойката Одри Азуле, която бе избрана със 131 гласа срещу 19 против и 34 въздържали се. Тя обеща да продължи стратегията на своята предшественичка и да води диалог с държавите, които спряха финансирането на ЮНЕСКО по политически причини (САЩ и Израел).

За изпращането на Ирина Бокова в Париж дойде българска делегация начело с министъра на културата Боил Банов. Той подписа с нея споразумение между България и ЮНЕСКО за продължаване с още 6 години на дейността на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство, базиран в София. Центърът е под егидата на ЮНЕСКО, което означава, че неговата дейност ще бъде гарантирана и след освобождаването от Бокова на най-високия международен пост, заеман някога от българин.

Като благодари за усилията на Бокова, министър Банов каза по време на нейното институционално изпращане: "През 2009 г. моята страна - България, издигна кандидатурата на своя посланик в ЮНЕСКО - г-жа Ирина Бокова, за генерален директор на Организацията. До този момент нито един представител на страните от Източна Европа не бе заставал начело на ЮНЕСКО. Нещо повече, жена не бе оглавявала международна организация от такъв мащаб. Сигурно е имало доста скептични мисли тогава по повод на тази кандидатура. Сигурно е имало и доста въпросителни. Но всички те бързо бяха преодолени и днес мисля всички можем да кажем, че два последователни мандата г-жа Бокова ръководи ЮНЕСКО и със своя опит, познания и активно отстоявана позиция, тя допринесе за организацията да се говори като за една от най-влиятелните и значими със своята дейност и присъствие в световен мащаб. Като генерален директор тя послужи и като пример за милиони по целия свят, които приеха нейната личност като пример за успехите на една жена в международната политика и в борбата за равноправие между половете.(...) През своите два мандата г-жа Бокова се обяви в защита не само на културното наследство, но и на живата съвременна култура, открито се застъпи за безопасността на журналистите и свободната мисъл, както и се противопостави на тези, които безнаказано ги атакуват и превръщат в мишена на своите пагубни стремежи. (...) Обръщам се към вас като българин към българка. Искам да ви благодаря за положителните промени, които успяхте да направите."

След кариерата си в ЮНЕСКО Бокова ще продължи международната си активност, като има покани от ООН и други организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    7 7 Отговор
    Най свясната жена, а мръсниците от ГЕРБ и СДС я оплюха това е завистта бг.няма равна по размер

    Коментиран от #2

  • 2 Бай Хой

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Тъз по лий убава от Тереза Мей ?

    Коментиран от #3

  • 3 Бесен Язовец

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Хой":

    По по
  • 4 Смърт за БКП

    6 6 Отговор
    Дъщеря на убиец, крадла и измамничка, лобист на тоталитарни режими, национална предателка. Съд и затвор за теб .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.