2 026 0

Откриха масов гроб в град, окупиран от „Ислямска държава“

Намерени са телата на над 400 души

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Масов гроб с телата на най-малко 400 души беше открит в иракския град Хавиджа, провинция Киркук, съобщи Би Би Си. Градът беше окупиран от джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Иракската армия обаче успя да изтласка бойците на ДАЕШ. Губернаторът на Киркук Ракад Саид заяви, че масовият гроб е бил намерен близо до въздушна база в покрайнините на града, намиращ се в северната част на страната.

Някои от жертвите са били с цивилни дрехи, докато други са носели облекла, използвани от „Ислямска държава“ при екзекуции. Иракските сили са били насочени към мястото след показания на местни граждани, станали свидетели на зверствата.

За последните месеци иракската армия откри няколко масови гроба в зони, които преди това са били под контрола на джихадистите. Хиляди са погребаните там, а голяма част от тях са жени и деца.

Град Хавиджа, намиращ се на 240 километра северно от Багдад, беше под контрола на терористите от 2013 година. През миналия месец иракските сили предприеха офанзива и градът отново е техен. ДАЕШ загуби голяма част от териториите си в Ирак и Сирия.

Ирак


Напиши коментар:


Публикувай