570 4

Страните в ЕС се договориха за европейска отбрана

Тясно сътрудничество между страните в блока

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

България и още 22 държави от ЕС подписаха документ за обособяването на европейската отбрана, съобщи Съветът на ЕС. Предвижда се участващите в инициативата държави да подготвят съвместни разработки и да осъществяват тясно сътрудничество в областта на отбраната и сигурността.

Освен нашата страна, документът бе подписан от Австрия, Белгия, Чехия, Хърватия, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция. Присъединяването на останалите държави от ЕС е възможно във всеки момент - така, както бе подходено с обособяването на европейската прокуратура, припомнят световните агенции.

Предстои Съветът на ЕС да утвърди подписания документ. Проектите по инициативата следва да имат одобрението на участващите държави. Предвижда се проектите да обхванат областите на ученията, развитието на способности и готовността за действие в отбраната. Постигането на споразумение за европейска отбрана е част от усилията на Германия и Франция за заздравяване на общността след излизането на Великобритания. 23 от общо 28 страни-членки на Европейския съюз дадоха зелена светлина на проекта.

Министрите на външните работи и министрите на отбраната на 28-те обсъдиха напредъка в изпълнението на Глобалната стратегия на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Дискутираха и възможностите за по-нататъшно развитие на сътрудничеството с НАТО, включително в областта на борбата с тероризма. България приветства предприетите стъпки за реализиране на Глобалната стратегия чрез стартирането на ПСС. Трябва да развием тази инициатива по възможно най-прозрачния, всеобхватен и амбициозен начин, за да допринесем за повишаване сигурността на ЕС и да съдействаме за засилването на способностите на НАТО, заяви в изказването си министър Екатерина Захариева.

Министрите на външните работи обсъдиха подготовката на предстоящата на 29-30 ноември 2017 г. в Абиджан Среща на върха ЕС-Африка, която има за цел да засили политическите и икономическите връзки между двата континента. Първите дипломати на ЕС подчертаха важността на провеждането на срещата и изразиха подкрепа за водещите теми в дневния ред - инвестиране в младежта и създаване на заетост, мир и сигурност, миграция и др., съобщиха от външното ни министерство.

Снимка: БТА/ APОще по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реалист
  Отговор
  1 16:34  13.11.17
  Браво!!! Добър ход. Сега ще имаме по-вече пари за оръжие. Ф-18 е много по-добър от предишните алтернативи.
 • К.К.
  Отговор
  2 17:12  13.11.17
  Не само отбрана,а специализиран европейски съд и прокуратура за борба с корупцията с правомощия по-големи от националните съдебни системи.
 • Различен
  Отговор
  3 17:50  13.11.17
  Подкрепям с трите ръце! Европейският съюз трябва да има самостоятелна и независима политика, във всяка една област! Политика която да не се влияе не само от Русия, но и от ФАЩ!
 • ХАСАН
  Отговор
  4 19:21  13.11.17
  Създава се поредната армия от кръстоносци!!сигурно ще имаме офицерски щаб от немци и пионки от източна Европа...интересно кои ще бъдат неверниците -православна Русия или ислямския свят!?!

Напиши коментар:


Публикувай