852 1

Няма насилие срещу рохингите

Разследване не откри доказателства за престъпления срещу рохингите в щата Ракхайн

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Разследване на армията на Мианмар за действията на нейни части в размирния щат Ракхайн, населяван с рохинги, не откри доказателства за масови изнасилвания, побоища, извънсъдебни убийства и разрушаване на собственост, извършени от силите за сигурност срещу рохингите, предаде Reuters.

Армията твърди, че основава изводите си на интервюта с 2817 души от 54 бенгалски села. Така се наричат селата, населявани с рохинги, смятани от властите на Мианмар за незаконни имигранти от Бангладеш.

Войските на Мианмар са действали в съответствие с Женевските конвенции, когато са започнали операциите в Ракхайн след смъртоносни атаки срещу полицейски и военни постове, извършени от бунтовници рохинги през август, се казва в изявление.

Изводите от разследването, публикувани на английски в официалната страница във фейсбук на армията на Мианмар, са в противоречие на широкоразпространените информации за нарушения на човешките права, накарали ООН да определи действията на местната армия като "пример за етническо прочистване, изваден от учебник".

От август действията на армията в Ракхайн принудиха над 600 000 рохинги да избягат в Бангладеш. Лидерът на Мианмар Аун Сан Су Чжи е обект на все повече критики заради това, че не е осъдила бруталната кампания на силите за сигурност срещу рохингите.

Според армията около 10 000 рохинги от бунтовническата организация "Армия за спасение на рохингите в Аракан" са атакували полицейски и военни постове на 25 август. В атаките са убити 13 членове на силите за сигурност и 131 цивилни. Данните за броя на нападателите са по-високи от първоначално обявените от армията.

"Силите за сигурност не са стреляли по невинни селяни, не са изнасилвали жени, не са арестували, били и убивали селяни. Те не са разрушавали, разграбвали и и отнемали имуществото на тези хора", се казва в изявление на армията. Военните в Мианмар обвиняват "Армията за спасение на рохингите в Аракан" за разрушаването на селата на рохингите.

Неправителствената организация "Амнести интернешънъл" отхвърли изводите от разследването на армията на Мианмар. Джеймс Гомес, директор на организацията за Югоизточна Азия и Тихия океан, каза, че има убедителни доказателства, че военните в действителност извършват системно, организирано и безжалостно нападение срещу рохингите.

Мянмар


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гост
    Отговор
    1 09:41  16.11.17
    В България правата на "рохингите" са гарантирани :)))

Напиши коментар:


Публикувай