2 034 0

Първото вино в историята на света

Лозарството се е появило преди повече от 8000 години в Кавказ

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Лозарството е възникнало преди повече от 8000 години, т.е. близо 10 века по-рано, отколкото се смяташе досега, показват следи върху глинени съдове от неолита, открити при разкопки в Южен Кавказ в Грузия, пише Daily Mail.

Най-древните досегашни химични индикации за винопроизводство датираха от 5400-5000 г. пр. Х. и бяха открити в планините Загрос в Иран. Извършените от екипа разкопки са концентрирани на два обекта, където са намерени много глинени съдове, датиращи от началото на неолита, отпреди 8100-6600 години - Гадачрили Гора и Шулаверис Гора, на около 50 км от столицата Тбилиси.

Изследването на следите, оставени в делви, разкри наличие на винена киселина. Открити бяха също следи от три други киселини, свързани с винопроизводството - ябълчена, янтарна и лимонена.

Това навежда на мисълта, че Грузия вероятно е люлка на опитомяването на лозниците и че там се е зародило лозарството - заявяват от Френския национален институт за агрономически изследвания.

Смятаме, че сме открили следи от най-древното опитомяване на диви лозя в Евразия с единствената цел да се произведе вино - допълни експертът Стивън Батюк от университета в Торонто.

Днес съществуват над 10 000 вариации на опитомената версия на гроздето за производство на трапезно вино.

Грузия


Напиши коментар:


Публикувай