1 001 5

Всички нови коли със системи за подпомагане на водача

Препоръката се дава в доклад на ЕП

Росен Стойчев

Задължителни системи за интелигентно регулиране на скоростта, спазване на лентата и аварийно спиране; по-добра защита на пешеходците и велосипедистите; комисията трябва да обмисли хармонизиране на ограничението на количеството алкохол в кръвта в ЕС, системи за аварийно спиране и интелигентно регулиране на скоростта присъстват в много автомобили от висок клас - време е всички тези критерии да се въведат във всички нови коли, казва доклад на ЕП, цитиран от Novini.bg

Всяка година над 25 000 души загиват в пътни произшествия в ЕС, а стотици хиляди понасят наранявания. Около 90% от инцидентите се дължат на човешка грешка. Много от катастрофите могат да бъдат избегнати с помощта на технологии, които вече са на пазара - автоматични системи за поддържане или забавяне на скоростта, спазване на пътната лента или идентифициране на пешеходци и велосипедисти. Днес тези технологии могат да бъдат открити в модели от висок клас, но поради очевидните им ползи депутатите предлагат те да станат задължителни за всички нови коли.

"Дали като шофьори, пешеходци или велосипедисти, ние всички правим грешки. В тези случаи автоматичните системи за подпомагане са безмълвни втори пилоти, които ни помагат да избегнем инциденти", заявява депутатът Дитер-Лебрехт Кох (ЕНП, Германия), подготвил текста на резолюцията. Подобни системи стават все по-разпространени във всички ценови класове, не само сред най-скъпите коли. Въпреки това около три четвърти от новите автомобили не са оборудвани с нито една от тях, като основна причина е, че те струват допълнително пари. Депутатите искат да се направи задължително внедряването само на системи, които са вече достъпни на пазара и са доказали приноса си за безопасността, както и ефективността си от разходна гледна точка. Пример за това е системата за аварийно спиране, разпознаваща пешеходци и велосипедисти.

"Всеки би трябвало да може да си купи такава кола. Точно чрез широкото им навлизане тези системи за подпомагане на водача ще станат по-евтини. Затова цената на колите няма да достигне тавана; те ще бъдат само малко по-скъпи", казва г-н Кох.

Депутатите повдигат също идеята за налагане на пълна забрана в целия ЕС за консумация на алкохол за начинаещи и професионални водачи. Резолюцията беше приета с 593 гласа "за" срещу 39 "против", 53 "въздържал се".Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Аххх
  Отговор
  1 08:20  15.11.17
  Началото на края..

  Коментиран от #2

 • onq s konq
  Отговор
  2 08:24  15.11.17

  До коментар #1 от "Аххх":

  Между "началото на края" и "края на края" има поне цял век
 • Гост
  Отговор
  3 08:40  15.11.17
  Би трябвало да можеш да си купиш нова кола ако си депутат !!!!!
 • Марио
  Отговор
  4 10:13  15.11.17
  Това вече го има в повечето нови коли
 • некойси
  Отговор
  5 08:21  17.11.17
  Съгласен съм че трябва да има такива системи. Човешките възможности за реакция са силно ограничени, а на пътя реално части от секундата са разликата между живота и смъртта. Жив пример е клипчето с невероятното спиране на Волво камиона от Норвегия.

Напиши коментар:


Публикувай