Last news in Fakti

16 Ноември, 2017 06:30 1 800 14

Какво прави ЕС срещу лъжите на Русия?

  • русия-
  • ес-
  • влияние-
  • лъжа-
  • russia today-
  • rt

Москва се опитва да отслаби ЕС и целенасочено разпространява дезинформации - в това са убедени мнозина в Европа

Какво прави ЕС срещу лъжите на Русия? - 1
Снимка: БТА/АР

Русия се опитва да отслаби ЕС и целенасочено разпространява дезинформации - в това са убедени мнозина в Европа. Само че прави ли Брюксел достатъчно, за да се противопостави на тези опити?

Тонът беше драматичен: в средата на октомври външните министри на 8 страни от ЕС - Хърватия, Чехия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Швеция и Великобритания - изпратиха писмо до отговорничката за външната политика на ЕС Федерика Могерини. В него те предупреждават за това, че "външни актьори" използват "все по-изтънчени и все по-интензивни" инструменти за дезинформация и пропаганда. Целта на тази дейност била да бъде създадена обстановка на "недоверие и недоволство от установения ред, да бъдат дискредитирани ЕС и неговите партньори, а европейското единство да бъде отслабено".

В същото време 65 европейски експерти по сигурността и депутати от 21 европейски страни се подписаха под декларация, с която те обвиняват Федерика Могерини, че не е предприела никакви ответни мерки, нито пък е посочила Русия като основния източник на тези вражески дезинформации. За тази дезинформационна кампания биват използвани целенасочено медии като информационната агенция "Спутник" и медийната компания "RT" - някогашната "Russia Today".

На прицел: Източна и Югоизточна Европа

По инициатива на Европейския съвет още през 2015 година бяха създадени сили за стратегическа комуникация (StratCom), чиято задача е да разкриват руски дезинформационни кампании и активно да им противодействат. А тази есен те бяха подсилени и с ново звено - с периметър на действие в страните от Западните Балкани. "Целта е да се представят предимствата на ЕС - както пред обществеността в страните от Западните Балкани, така и в страните-членки", заяви говорителка на Могерини.

В действителност за StratCom-Западни Балкани работят в момента само двама души, които са прикачени към екипа на StratCom-Изток - подобно звено, отговарящо за страните-членки на ЕС в Източна Европа. Общо в цялата структура са заети само 16 души, което кара мнозина да се съмняват, че това е достатъчно за възпиране на руското влияние в различни части на Европа, в т.ч. и на Западните Балкани. Затова експерти и политици настояват ЕС да засили комуникационната си дейност, включително на силите StratCom. Средствата за борба с руската пропаганда трябва да бъдат утроени и да достигнат най-малко 1 милион евро, настояват още авторите на декларацията. За сравнение: подобна структура в САЩ, наречена Global Engagement Center, има персонал от 80 души и разполага с бюджет от 60 милиона долара.

Исторически обвързаности

Традиционно Русия поддържа добри отношения със страните в Източна Европа и на Балканите, където исторически преследва своите геостратегически интереси. От една страна Москва разчита на рускоезичните малцинства в тези страни и най-вече в балтийските държави. А от друга се позовава на историческите връзки със славянските и православни общности в някои от тях, като Сърбия, България и Македония. Там понятия като "славянско братство" и "майка Русия" са дълбоко вкоренени сред местното население. Така например традиционното русофилство в кандидатката за членство в ЕС Сърбия, в комбинация с руските геополитически интереси в района, доведоха дотам, че днес 1/3 от сръбското население желае обвързване по-скоро с Русия, отколкото с ЕС.

"Руските обвързаности със страните от региона датират от векове. Затова и те са толкова силни. Но най-добрата стратегия и най-добрите инструменти за напредък на тези страни притежава ЕС", посочва директорката за страните от Западните Балкани към Европейската външна служба Анджелина Айхорст.

Какво прави ЕС срещу лъжите на Русия?
Снимка: Shutterstock

През последните две години ЕС възприе нова политика, която залага на по-добрата информираност и по-голямата прозрачност относно това какво е направил и продължава да прави ЕС за интеграцията на страните от региона. Интересно е да се отбележи, че тази "позитивна реторика" се подкрепя не само от Брюксел, но и от проевропейските правителства в страните от Балканите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пикла с малки цицки

    13 27 Отговор
    Я да видим какво ще напишат по въпроса руските еничари днес !???

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ha ha ha

    8 24 Отговор
    Седят си в кочинката и квичат безпомощно... какво друго биха могли да направят? :D
  • 4 Пеньо

    10 22 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Москва се опитва да отслаби ЕС и целенасочено разпространява дезинформации"
    Това е факт безспорен! Но оркът воюва не само срещу ЕС, а срещу демокрацията в целият свят!
  • 5 Kcaniba

    32 12 Отговор
    Т.е. Европа на две скорости Русия го е измисли!?
    Т.е. храни с двойни стандарти за Западна и Източна , Русия ги произвежда!!
    Т.е. на бабафрау законите за приемане на "бежанците", не приемани от Унгария, Чехия , Полша, пак Русия ги е приела!???
    Значи противоплставянето на балтийските тигри и Полша, срещу "Стара Европа", относно подкрепата на интересите на САЩ, пак са руски лъжи и руски интереси!???
    Лобирането на супернеизгодният и унищожителен шистов фаркинг от амерските компании , пак са руски агресори виновни!??
    Неизгодни сделки за ТЕЦовете в БГ - Русия е виновна!!
    Закупуването на амерски самолети трета ръка от Португалия, със задължително амерско обслужване, това рак са руски лъжи!!!
    Еничери, къде сте???
    Рая!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Справедлив

    23 6 Отговор
    Много интересно расъждение на Д.Веле,след като има тук новина,че САЩ ще финансира медии в Унгария--това официално...И питате ли се защо-ами Орбан изгони медиите и НПО-тата на Сорос и сега САЩ търсят нов начин за влияние там....Досега не сме видяли поне едно доказателство за руската"намеса" в Европа--а американската се вижда ясно...Но-както винаги Д.Веле си трае и спазва политическата линия...И ще видим и занапред още по-невероятни измишльотини от тях-след като Русия застави западните медии да се регистрират като чуждестранни агенти--ще четем още по-голями безумия от тях...
  • 8 А стига бе...

    17 10 Отговор

    До коментар #1 от "пикла с малки цицки":

    Други еничари освен соросоидите в България няма-май си един от тях...
  • 9 юрист

    3 10 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: От една страна Москва разчита на рускоезичните малцинства в тези страни...“ Точно за това трябва да се редуцира изключително много броят на чужденците, които са само руски граждани и са собственици на ваканционни имоти в България- те са прекият проводник на путлеровите руски дезинформации в България.
  • 10 стоян георгиев

    6 2 Отговор
    огромния брои служби и експерти твърдящи едно и също не са обаче авторитет за нихилистите и националните предатели.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Румяна Костова

    0 1 Отговор
    Айде стига,бе,вече сте досадни!Сменете плочата!Русия дестабилизира Америка,сега е подхванала Европа.Какво да направят тези мнозина експерти,с които започва статията?Ами да се гръмнат или да отидат да се лекуват.Има надежда някои от тях да излекуват патологична си страх от Путин.
  • 13 Румяна Костова

    0 0 Отговор
    Проевропейските правителства на Балканите ще цункат Брюксел където им посочи с пръстче.В Сърбия не са 1/3 проруски настроени,а 90 процента.Помнят как НАТО ги бомбандира със съгласието на всички водещи европейски страни.Неграмонно написана статия,от пребоядисан комсомолски секретар.
  • 14 незнайко

    0 0 Отговор
    Какво прави БЪЛГАРИЯ срещу лъжите на НАТО ??? Нямаме армия, командват ни отвън, самолети какви да си купим, още кокво му трябва на българина за да разбере, че ни командват отвън !!! НИЕ СМЕ ПИОНКИ И ТАКИВА ЩЕ СИ ОСТАНЕМ !!!