Last news in Fakti

15 Ноември, 2017 17:38 2 108 13

Кюрдите искат американски войски в Сирия

  • сирия-
  • кюрди-
  • сащ-
  • башар асад-
  • ракка-
  • ислямска държава

Партията на демократичния съюз настоява за по-дългосрочен ангажимент на Вашингтон

Кюрдите искат американски войски в Сирия - 1
Снимки: БТА/АР

Сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (ПДС) заяви, че подкрепя идеята за по-дългосрочен ангажимент на Пентагона в Сирия след разгрома на групировката "Ислямска държава", предаде Reuters.

Според основната политическа формация на сирийските кюрди американците трябва да продължат да играят роля, докато не бъде намерено решение на кризата.

"Без постигането на политическо решение на кризата, с продължаващата турска и иранска намеса в Сирия и присъствието на "Ал Кайда" в страната, е по-добре да продължи и операцията на коалицията", написа в писмо до Reuters съпредседателят на ПДС Шахоз Хасан.

Въоръжените групировки на сирийските кюрди са основният партньор на терен за предвожданата от САЩ коалиция срещу ИД в Северна и Източна Сирия. Кюрдските бойци, техни арабски съюзници, американските съветници и военните самолети на коалицията прогониха групировката от няколко района, включително от "столицата" на обявения от нея "халифат" - град Ракка.

Кюрдите искат американски войски в Сирия

ПДС установи автономно управление на териториите под контрола на съюзените с нея милиции и казва, че иска Сирия да стане федерация. Тези амбиции обаче вбесяват Турция, която смята партията за съюзник на обявената от нея за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК), която от десетилетия води въоръжена борба срещу Анкара.

Кюрдите искат американски войски в Сирия

В понеделник министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис намекна, че въоръжените сили на страната му са готови за по-дългосрочен ангажимент, за да не позволят на ИД да се върне, след като загуби териториите, които контролира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    28 12 Отговор
    Сирия за сирийците а кюрдите където искат само не в Сирия щом исктат войници от САЩ да се преместят в задния двор на Белия Дом
  • 2 Румяна Костова

    16 11 Отговор
    Може да искат и марсиански войски.То и в България определени кръгове ще заплачат за турски военни.Има си законна власт,която решава тези въпроси. В Сирия за добро или зло това е Асад.
  • 3 куку руку ку

    21 7 Отговор
    И те искат пай от петролната баница, а да не говорим за менторите им. Май ще се окаже, че идеята не е на кюрдите...
  • 4 onq s konq

    5 9 Отговор
    Поради срива на доверие към Турция от страна на Запада ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ПРИСЪСТВИЕТО НА ДОБРЕВЪОРЪЖЕНА КЮРДСКА ДИАСПОРА в интерес на полит.равновесие в района.Иран следва да се балансира със Саудитска Арабия и Израел,а Руснаците...за тях се грижат Американци и Европеюци мнооого отдавна!

    Коментиран от #5

  • 5 на коня под опашката

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Взимаш аптечката от БМВ-то, бялата престилка и в Сирия при кюрдите със самарянския червен кръст!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хасан

    3 1 Отговор
    Комунистическа кюрдска терористична организация иска подкрепа от антикомунистически Сащ срещу социалиста БААС Асад...ей га си политиката..
  • 8 стоян георгиев

    1 4 Отговор
    кюрдите ще сменят асад,поне в преходния период докато сунитите излъчат някакъв по нормален елит.

    Коментиран от #9

  • 9 Хасан

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    И сунити да са ,и кюрди или Асад ..Русия едва ли ще се откаже от Сирия...Сирия е единствената опорна точка на Русия в тоя регион..иначе няма да има пристанище да зарежда военните си кораби

    Коментиран от #10, #11

  • 10 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    кюрдите са приемливи за русия ,а и няма да има проблем с руската база в сирия.при такъв развои дори и турция ще е в печеливша позиция щото кюрдите ще се ангажират със сирия за сметка на турция.

    Коментиран от #12

  • 11 реваншист

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Предадохте Америка и сега ще ви го набият както никой друг досега, ще се върне Севърския договор от 1920 и султан ердоган ще абдикира. либия и ирак също предадоха Америка и си получиха заслуженото :)
  • 12 да се вземе предвид

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    един от малкото ти "правдиви" коментари, пиша ти плюсче:) За съжаление кюрдите повярваха на лицемерите от САЩ че ще им помогнат да си направят своя държава, докато единственото дето интересува крава бойс е да ги използват за постигането на собствените си цели. Видяхте какво стана в иракски Кюрдистан, уж обещания за подкрепа за тяхната независимост, после заден ход.......проведоха референдум, хората гласуваха ама в крайна сметка няма да стане тяхната. Същото ще се случи и с кюрдите в Сирия, ще бъдат използвани да завладеят територия която да бъде окупирана и използвана от САЩ, а в замяна американците ще им направят тяхна държава, е да ама не. Едва ли има народ или държава дето да се е хванала на хорото със САЩ и да не е останала излъгана после.
  • 13 Sig Sauer P226

    1 0 Отговор
    Руснаците могат да си зареждат средиземноморските кораби и в Турция, и в Египет, и в Либия, дори в Италия (както стана вече няколко пъти).

    Скоро ще имат и военноморска база в една от двете северноафрикански арабски страни.

    Преди известно време шефа на саудитското разузнаване и член на кралското семейство е летял с военен А300, камуфлиран като пътнически за Москва, и е имал таен разговор с Путин.

    За каво ли са си говорили....щото американците като разбрали, са побеснели, ама нищо не могат да направят, саудитците си вършат каквото си поискат, Путин и той....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания