16 Ноември, 2017 07:45 2 019 2

Разбиха международна автобанда в Испания

  • испания-
  • банда-
  • коли-
  • крадци

Групировката е спечелила незаконно 1,5 млн. евро, продавайки автомобилите в различни страни, включително България

Разбиха международна автобанда в Испания - 1
Снимка: Shutterstock

Гражданската гвардия на Испания, с подкрепата на полицейските служби на България, Португалия и Европол, е разбила международна престъпна групировка, занимаваща се с кражба на автомобили и препродажбата им в други европейски страни.

При операцията са арестувани 19 души, още петима се проверяват за кражба на автомобили, подправяне на документи и пране на пари.

Групировката е откраднала най-малко 85 коли и е получила незаконно печалба от 1,5 млн. евро, продавайки автомобилите в различни страни, включително Португалия, Полша, Румъния, Франция, Австрия, България, Русия и Белгия, посочва Европол.

Правоохранителните органи са обискирали 14 помещения и са иззели огнестрелно оръжие, устройства за прихващане и блокиране на електромагнитни и спътникови сигнали, инструменти за разбиване на автомобили.

Разследването е започнало в Испания през септември 2016 година, след като гражданин се обърнал към полицията заради глоба за превишена скорост по път, по който не е минавал. Сред разследване било установено, че в Испания се движат два автомобила от еднаква марка, модел, цвят и с еднакви регистрационни номера. После станало ясно, че собственик на "клонинга" е гражданин на България, съден по-рано за автомобилна кражба, подправяне на документи и препродажба на крадени транспортни средства. Чрез него органите на реда открили други членове на бандата, граждани на различни страни, включително Испания, Гърция, Франция, Румъния, Полша, Португалия и Бразилия.

По данни на полицията кражбите са извършвани основно в Мадрид, след което колите, снабдени с подправени номера и документи, били продавани в други европейски страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Ем крадени ем скъпи . Поне да ги пускат по ефтини! Идете по салоните да видите кво става. Само скрап, а ако има нещо да си заслужава то е на цена на нова кола.
  • 2 сойкаПрисмехулка

    1 0 Отговор
    Това ще продължава, докато крайният купувач си го отнася. Примерно, ако Пешо си купи кола от някой джамбазин, след което на каналите в КАТ се оказва, че автомобилът е краден. Естествено колата се конфискува, а Пешо бива разпитан. След като обясни, че я е закупил и не е знаел, че е крадена, то разследването спира, а Пешо пие една студена вода.Естествено полицаите са доволни, че са открили крадена кола и на там не ги интересува кой и защо. Ако случайно решат да разпитат и джамбазина, който е продал колата на Пешо, той започва да увърта, че не е знаел, че не си спомня от кого я е купил и т.н. Да не говорим, че има и много случаи на крадени коли или такива, с които е направена застрахователна измама и поради мързеливите служители в КАТ, колата не се проверява, а направо се регистрира. При това положение Пешо може да притежава крадена кола, на която са й издадени регистрацинни табели и документи лично от КАТ, до момента, в който пъна полиция не го спре за рутинна проверка и направи справка, разбирайки че колата се издирва още от 2005г. Как така КАТ регистрира коли, които са крадени?
Новини по държави: