2 131 8

Мугабе: Аз съм законният лидер, няма да се оттегля (СНИМКИ)

Президентът на Зимбабве отказва да напусне поста под натиска на военните

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе настоява, че е единственият законен лидер и отказва да подаде оставка, съобщи източник от разузнаването, цитиран от Reuters.

С Мугабе в момента се водят преговори чрез посредничеството на католическия свещеник Фиделис Мукорони да се откаже от поста си, за да бъде дадена възможност на 93-годишния някогашен участник в борбата за независимост да се оттегли с достойнство след военния преврат.

Мукорони се опитва да посредничи между Мугабе и генералите, които завзеха властта в сряда. Според високопоставен политически източник целта на преговорите е да се осигури гладък преход без проливане на кръв след оттеглянето на Мугабе, който управлява от независимостта на Зимбабве през 1980 г.

Мугабе все още е смятан от мнозина африканци за герой от освобождението, но на Запад го смятат за деспот, чието катастрофално управление на икономиката и готовност да използва сила, за да задържи властта, са съсипали една от най-обещаващите африкански страни.

Доклади на разузнаването показват, че вицепрезидентът Емерсън Мнангагва, уволнен миналия месец, повече от година подготвя планове с помощта на военните и опозицията за управлението в Зимбабве след Мугабе. Спекулациите, че тези планове може би вече са в ход, бяха подхранени от завръщането вчера на опозиционния лидер Морган Тсвангираи, който се лекуваше от рак във Великобритания и Южна Африка.

Вчера стана известно, че военните са поставили под стража президента и семейството му, блокирали са пътищата към правителствените сгради, парламента и съда в Хараре и са завзели сградата на радио-телевизионната корпорация. Военните обаче твърдят, че не извършват държавен преврат, а действията им са насочени към "престъпници" от обкръжението на президента.

Въпреки сериозната политическа драма обстановката в Хараре остава спокойна. Хората вършат всекидневната си работа, макар и под наблюдението на военни, които патрулират по улиците с бронирани автомобили.

Повече от 100 граждански организации отправиха призив към Мугабе да се откаже мирно от властта, а военните да възстановят конституционния ред възможно най-скоро.

Зимбабве


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 13:32  16.11.17
  Какво ли е да си президент с памперс?
 • Тост
  Отговор
  2 13:34  16.11.17
  Тая до него не е ли Нинова? Каква е загоряла!
 • ха сега
  Отговор
  3 15:01  16.11.17
  Хамериканците пак ли правят преврат ?
 • миро
  Отговор
  4 16:08  16.11.17
  най-после този диктатор да си отиде.........

 • а дано
  Отговор
  5 18:05  16.11.17
  Гледайте Мугабе и се сещайте за Путин.Ако гномът доживее до тези години все още ще е президент на Русия .
 • Кака Гинка
  Отговор
  6 22:46  16.11.17
  Като си отиде този,ще дойде друг диктатор - те си имат традиции в "демокрацията".Лошото е,че и ние ставаме като тях,май сме по-подходящи за членове на африкански съюз,а при тези климатични промени може и банани да ни порастат...
 • Иван
  Отговор
  7 02:07  17.11.17
  Къде ли ще иде сега другаря Менгисту,след като свалиха любезния му домакин? Май само Ким 3-ти,мже да го приеме,все още,ама и там все по-несигурно става
 • ХАРАРЕ
  Отговор
  8 21:51  18.11.17
  В Зимбабве по време на масовите безредици е бил похитен и изнасилен от група неизвестни военния аташе при Посолството на РФ в република Зимбабве полковник А.В.Григориев. В момента пострадалия е евакуиран и настанен във военна болница в гр. Таганрог.

Напиши коментар:


Публикувай