1 056 0

Белгия осъди Skype

От Skype отказали да изпълнят искането на белгийската полиция

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Апелативният съд в Антверпен потвърди присъда срещу Skype заради отказан достъп до съдържанието на чата между двама потребители, съобщи The Inquirer.

От Skype ще трябва да платят глоба от €30 000. През 2012 г. белгийските власти са поискали от собствениците на приложението данни, свързани с разследването на арменската мафия. От компанията предоставили само данни за имейлите и IP адресите на двамата разследвани арменци.

От Microsoft посочиха в съда, че желанието на службите тогава е било технически невъзможно за изпълнение, а освен това софтуерното приложение не подлежи на ударите на местните закони по отношение на телекомуникацията. Съдът отхвърли аргументите.

Според белгийския съд всеки доставчик на телекомуникационна услуга в страната следва да се съобразява с местното законодателство, според което е длъжен да бъде в състояние да сътрудничи изцяло с правосъдието.

Гигантът Microsoft посочи, че ще потърси следващи правни стъпки. Това не е първият случай, в който компанията отказва да предаде поверителните данни на своите потребители на полицията. Американската компания води битка с американските власти по отношение защитата на личните данни.

Белгия


Напиши коментар:


Публикувай