17 Ноември, 2017 06:29 12 405 22

Защо нацистите са ухажвали мюсюлманите?

  • хитлер-
  • нацисти-
  • мюсюлмани-
  • германия-
  • втора световна война-
  • давид мотадел-
  • историк

Политиката на Германия към исляма се води от прагматични мотиви

Защо нацистите са ухажвали мюсюлманите? - 1
Снимка: Wikipedia

Хитлер и Химлер са били истински ислямофили. Но това далеч не е единствената причина, поради която десетки хиляди мюсюлмани са воювали навремето на страната на нацистите. Ето какво разказва историкът Давид Мотадел пред „Дойче Веле“:

ДВ: Г-н Мотадел, в книгата си „В името на пророка и фюрера" Вие пишете за отношението на националсоциалистите към исляма. Как е изглеждала тази политика на нацистите?

Давид Мотадел: В апогея на Втората световна война през 1941-1942 година, когато германски войски навлизат в обитавани от мюсюлмани територии на Балканите, в Северна Африка, Крим и Казказ, в Берлин започват да възприемат исляма като важен политически фактор. Така режимът стъпка по стъпка започва да търси мюсюлмански съюзници и да ги насъсква за битка срещу общите им врагове - евреите, Америка, Съветския съюз, Британската империя.

В населените от мюсюлмани фронтови региони Германия подхваща мащабна религиозна пропаганда, чиято цел е да представи „Третия Райх" като закрилник на исляма. Освен това още в началото на 1941, малко преди нахлуването в Северна Африка, на войниците от Вермахта е раздадена специална брошура, озаглавена „Ислямът", която им дава указания как да се държат с мюсюлманите. На Източния фронт, в Крим и в Кавказ, където преди войната Сталин подлага исляма на брутално преследване, германските окупатори възстановяват джамии и медресета с надеждата, че така ще подкопаят съветската власт. Германските пропагандатори дори започват да политизират ислямските религиозни текстове, включително Корана и идеята за джихада като „свещена война", за да подбудят мюсюлманите към религиозно насилие срещу враговете във войната.

Друг аспект е набирането на десетки хиляди мюсюлмански доброволци във Вермахта и СС след 1941 година. Става дума най-вече за босненци, албанци, кримски татари и мюсюлмани от Кавказ и Средна Азия.

ДВ: Какви цели преследва националсоциалистическият режим с това ухажване на мюсюлманите?

Давид Мотадел: Причините са разнообразни. Както вече казах, в много части от фронта германските войски се натъкват на мюсюлманско население. В същото време към края на 1941 година военното положение се влошава много за Германия. Берлин се надява, че ще може да компенсира големите човешки загуби на Източния фронт с помощта на войници-мюсюлмани. Тези войници впоследствие се бият на всички фронтове: край Сталинград, във Варшава, дори в битката за Берлин.

На войниците от мюсюлманското вероизповедание се осигуряват всевъзможни условия за спазване на техните ритуали и молитвени правила. Специална роля играят военните имами, които се грижат не само за религиозните нужди на войниците, но също така и за тяхното политическо индоктриниране.

ДВ: Разпространено е схващането, че мюсюлманите се съюзяват с нацистите в името на общия антисемитизъм. Доколко това е вярно?

Давид Мотадел: В пропагандата, особено в арабския свят, антисемитските теми играят голяма роля. Съвсем същото е положението и с пропагандата в Германия по онова време. Много често стрелите на пропагандата са насочени срещу ционистката миграция към Палестина - една тема, която в периода между двете войни става особено важна в арабския свят.

В отделните мюсюлмански региони обаче е различно. Някои от мюсюлманските съюзници на Хитлер - и най-вече Главният мюфтия на Ерусалим Амин ал Хусейни, споделят омразата на нацистите към евреите. Но в няколко региона - на Балканите, в Северна Африка или на изток - положението е по-сложно. Там мюсюлманите и евреите живеят заедно столетия наред, а по време на войната дори са регистрирани случаи, в които мюсюлмани помагат да евреи да се спасят от германците.

ДВ: Какви изгоди очакват за себе си мюсюлманите, които сътрудничат на нацистите?

Давид Мотадел: Трудно е да се отговори обобщено. В Либия например, където мюсюлманското население години наред е подложено на бруталността на италианските колонизатори, германо-италианските войски са посрещнати относително хладно. Много по-лесни са нещата в Съветския съюз.

И още нещо: повечето от мюсюлманските доброволци са водени не от религиозни, а от материални мотиви. Гледат просто да избягат от глада и епидемиите в лагерите. И се надяват, че в германска униформа по-лесно ще преживеят войната.

ДВ: Хайнрих Химлер, райхсфюрерът на СС, казва, че ислямът е „една религия, която специално за войниците е много практична и симпатична". Наистина ли националсоциалистите откриват положителни страни в исляма? Или пък просто използват мюсюлманите за постигане на собствените си цели?

Давид Мотадел: Според мен политиката на тогавашна Германия към исляма се ръководи най-вече от практически, прагматични мотиви. Но независимо от това някои от нацистките лидери, като Хитлер и Химлер, са големи ислямофили и многократно огласяват своите симпатии към исляма. През военните години Хитлер често критикува Католическата църква и дава исляма като положителен пример - той осъжда католицизма като слаба, мека, женствена религия и хвали исляма като силно, агресивно и войнствено вероизповедание. Същите нагласи наблюдаваме и у други известни нацисти. И все пак германската политика към исляма в онези години се ръководи в крайна сметка от стратегически интереси, а не от идеологически представи.

Давид Мотадел е професор по международна история в реномирания университет London School of Economics. Следвал е история във Фрайбург, Базел и Кеймбридж, занимавал се е с научна работа в Харвард, Йейл и Оксфорд. Негови статии излизат в реномирани издания като „Шпигел", „Зюддойче Цайтунг” и „Ню Йорк Таймс". Току-що беше публикувана книгата му „В името на пророка и фюрера. Ислямският свят и Третият Райх".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайпериста

    40 24 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 2 просемити

    32 7 Отговор
    А, можете ли да измислите някоя още по-голяма идиотия от араби "антисемити".

    Коментиран от #14

  • 3 Шалом

    59 1 Отговор
    Пътува старият Абрамович, в метрото в Москва. Някой написал със спрей на стената:
    - "Бийте еврейте и пощальоните".
    - Пощальоните пък за какво? - си мисли старият Абрамович.
  • 4 Шалом

    46 0 Отговор
    В руски затвор, през 70-те години, решили да пробват някой от мошениците дали са се поправили. Викнали първо един руснак и го питали:
    - За колко време можеш да си купиш Волга?
    - Ми за седмица!
    - Охооо, ясно! Не се е поправил. - сметнала комисията.
    Викнали един грузинец:
    - За колко време можеш да си купиш Волга?
    - Ми за година!
    - Да поседи още малко, има напредък.
    Викнали един евреин:
    - За колко време можеш да си купиш Волга?
    Тоя доста мислил и отговорил:
    - Не мога да конкретизирам напълно, но за 10-15 години.
    - Браво! Най-после един поправил се.
    За по-сигурно решили да продължат диалога:
    - Дълъг период?
    - Ми, тя Волга не е малка река. Това пристанища, градове, кораби...
  • 5 Факт

    58 17 Отговор
    Същото което е правил Хитлер-сега го правят САЩ--ФАКТ.

    Коментиран от #6

  • 6 ВМОРО

    19 51 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Ти си лъжец. Факт!

    Коментиран от #7

  • 7 Факт

    68 6 Отговор

    До коментар #6 от "ВМОРО":

    Е кое е лъжата-че САЩ се заиграват и най-верните им съюзници са С.Арабия която разпостранява и спонсорира радикалният ислям??--това ли е лъжата...Или ,че САЩ създадоха Талибаните,Мюсолмански Братя,Ал Насура,Боко Харм и ИД...това ли е лъжата??? Лицемер...

    Коментиран от #8

  • 8 ВМОРО

    11 24 Отговор

    До коментар #7 от "Факт":

    САЩ се ясни. Хитлер обаче кой създаде? Сравнението ти е неуместно. Лицемер!

    Коментиран от #9

  • 9 ФАКТ

    23 4 Отговор

    До коментар #8 от "ВМОРО":

    Еми чети статията бе-Хитлер е ухажвал мюсолманите....--нататък какво да спорим с радиото????

    Коментиран от #13

  • 10 mediator37

    38 7 Отговор
    Авторчето на книгата е еврейче. От 100 години се знае, че Райхът е зачитал религията и обичайте на различните народи, знае се, че е имало албанска СС-дивизия "Ханджар" и в десертите им не са слагали алкохол, хранели са ги с овчо, не със свинско и т.н.
    И сега това еврейче Давид Мотадел решило тепърва да открива топлата вода, да прави "изводи", да пише книга за неща които всеки знае.
  • 11 Зъл

    37 7 Отговор
    Започнатото от Хитлер сега го довърши баба Меркел. Германия вече не е това, което беше. Ще става и по зле. Също какво в ония виц:
    2050г. Двама немски полицай спират кола за проверка. Единия взема документите и започва да се сме. Подвиква на другия - хей, Мехмед, ела да видиш какво смешно име - Ханс.

    Коментиран от #20

  • 12 Истината винаги боли

    21 1 Отговор
    Франко използва също мюсюлмански войски срещу републиканците в гражданската война в Испания.Това само доказва че фашистите също са си падали по най мирната религия в Света....Хасанъ да обясни защо е така,той е изявен антифашист във всичките си коментари до сега...
  • 13 ВМОРО

    10 11 Отговор

    До коментар #9 от "ФАКТ":

    Каквото е написано в статията трябва да го приема за истина ли? Да вярвам на някакъв "изследовател" на ВСВ(на име Давид), интервюиран от "Дойче Веле"? Сериозен ли си?
    Не ми отговори на въпроса. Дай ми еквиваленти на ИД или талибаните, създадени и подкрепяни от Райха.
    Пише се "мюсюлмани", а не "мюсолмани". Сигурно си някакъв неграмотен циганин или комунист(а вероятно и двете), попаднал случайно в Интернет.
  • 14 котксасекотка

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "просемити":

    еврейте араби ли са е

    Коментиран от #17

  • 15 Гост

    4 20 Отговор
    Хитлер, Химлер, Путлер - все ислямофили!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ник

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "котксасекотка":

    Евреите и арабите са първи братодвчеди, генетически сигурно са 99%еднакви, езиците са им от една група и от както свят светува живеят на едни и същи земи.
  • 18 ДДД

    5 1 Отговор
    еее намериха как да оплюят хората
    то и репортера джамбазов
    джамбаз не беше ли турска дума?
  • 19 Навирения смок

    2 6 Отговор
    Защото ги е било страх да не ядат рязаната карабина........
  • 20 Оптимист

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "Зъл":

    Хаха ,смешно, накара ме да се смея ,да немеца щегокаже ,ама защо,защото днешния немец няма да попита дали колегата му е турчин или българин ,със една дума днешна Германия гледа напред във бъдеще, не във миналото със кого са воювали или са се трепали ,та за това са икономически силни и богата държава
  • 21 Снайпериста

    3 1 Отговор
    ХИТЛЕР КАПУТ !
  • 22 Kobi

    0 0 Отговор
    Ленин педал!!!!!!!!
Новини по държави: