1 057 1

Италия най-накрая си има... химн

По-добре късно, отколкото никога

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

От над 70 години италианците пеят с ръка на сърцето химн, който се оказа, че не им е химн, съобщиха медиите на Апенините. И този проблем обаче беше решен. Следвоенното правителство на Италия през 1946 година определя за свой химн „Химнът на Мамели“ , но така и не го узаконява. Седем десетилетия по-късно законодателната власт одобри разпоредба, с която веднъж и завинаги го прави свой официален химн.

Текстът е написан през есента на 1847 година от двадесетгодишния студент и патриот Гофредо Мамели, а музиката е на Микеле Новаро. Химнът изразява патриотичните настроения, предшестващи войната с Австрия, и е една от най-обичаните песни в периода на италианските борби за независимост.

Песента е особено популярна в периода на италианското обединение, но при създаването на Кралство Италия през 1861 година е пренебрегната за сметка на друга. Фашистите и партизаните продължават да пеят „Химна на Мамели“, а песента е изявен фаворит и след края на Втората световна война.

От 2012 година насам химнът се преподава и в училищата в страната. Химнът се пее по военни паради, както и преди футболни мачове. Футболът е голямата страст на италианците, които обаче няма да имат възможност да изпеят химна си в Русия, защото не се класираха за Световното първенство. А на следващия голям форум, на който ще участва „скуадрата“, италианците с ръка на сърцето ще могат да изпеят химна... вече и официално!

Италия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гатанка
    Отговор
    1 14:32  17.11.17
    А КОЙ си има химн без държава?

Напиши коментар:


Публикувай