Last news in Fakti

17 Ноември, 2017 15:58 1 397 0

Детронираният от властта Мугабе се появи (СНИМКИ)

  • зимбабве-
  • робърт мугабе-
  • преврат-
  • хараре

Президентът на Зимбабве се показа публично за първи път след военния преврат

Детронираният от властта Мугабе се появи (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе се появи за първи път на публично място, след като военните го поставиха под домашен арест по-рано тази седмица, предаде Reuters. Той присъства на университетска церемония по връчване на дипломи и бе посрещнат с аплодисменти, макар че в същото време военните обявиха "значителен напредък" в разговорите за неговото оттегляне от властта и арестуваха някои негови политически съюзници.

Появата на Мугабе идва по време на извънредна серия от преговори с регионални лидери относно оттеглянето му след 37 г. на власт.

Военните, които сега контролират положението в страната, полагат усилия да демонстрират респект към 93-годишния лидер - най-стария държавен глава в света, като продължават да го наричат президент и върховен главнокомандващ.

Детронираният от властта Мугабе се появи (СНИМКИ)

В същото време бе съобщено за ареста и издирването на някои приближени на Мугабе и неговата много по-млада съпруга Грейс.

Днешното абсолвентско събитие изглежда е имало за цел да позволи на престарелия президент да демонстрира лидерска поза, макар че призивите за неговото оттегляне нарастват. Много зимбабвийци са обезпокоени, че Мугабе - единственият лидер, когото мнозина от тях познават, ще намери някакъв начин да се задържи на поста си.

Мугабе не произнесе слово на университетската церемония, а само обяви началото й, посрещнат с аплодисменти, след което се смеси с присъстващите, за да изслушат националния химн. Той пристигна с костюм и вратовръзка, след което наметна академична тога и шапка и бавно и тържествено премина по червена пътека до подиума, докато оркестърът свиреше.

Детронираният от властта Мугабе се появи (СНИМКИ)

В изявление на военните, обявено от държавния всекидневник "Хералд" и от държавното радио и телевизия, се посочва, че военните лидери "обсъждат с върховния главнокомандващ и президент пътя напред и ще обявят резултатите пред нацията възможно най-скоро".

Детронираният от властта Мугабе се появи (СНИМКИ)

Детронираният от властта Мугабе се появи (СНИМКИ)

Водещите се в момента преговори изглежда имат за цел да накарат Мугабе да предаде властта на ново правителство. Вероятно има спорове около датата, когато да стане това. Ръководството на управляващата партия има насрочено заседание идния месец, а мандатът на президента изтича догодина. Дата за избори не е насрочена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА