1 515 3

Сирийците остават

Повечето сирийци в Турция искат завинаги да останат в страната и там да търсят късмета си

Deutsche Welle

Бежанец, който става милионер? Има и такива истории. Повечето сирийци в Турция искат завинаги да останат в страната и там търсят късмета си. Само единици обаче успяват. Някои са принудени да просят, за да оцелеят.

Ясер Хадад имал една мечта и само 20 евро в джоба, но успял да стане милионер в Турция, разказва в-к „Тагесшпигел". Ясер бил на 32 години, когато преди 6 години пристигнал в Турция, прогонен от Гражданската война в родината си Сирия. В началото бил принуден да приема всяка предлагана му работа. Със спестените пари от първите три години той основал своя агенция за туристически пътувания, като силно залагал на рекламата в социалните мрежи. Днес Хадад е солиден предприемач, който докарва месечно по 150 арабски туристи в Турция, фирмата му дава хляб на 45 служители, а самият той е милионер. Истории като неговата има и други, коментира „Тагесшпигел" и пояснява:

С оглед на разрушените градове и опасността от постоянни битки, която ежедневно отнема живота на стотици невинни цивилни граждани, не е никак учудващо, че повечето сирийски бежанци искат завинаги да останат в Турция и там да търсят късмета си.

Нежелани съперници

Мохамед е също един от тези бежанци – той е на 20 години и е пристигнал преди две години от северносирийския град Алепо. В Турция работи в магазина на своя баща, който продава хладилници. И Мохамед няма намерение да се връща в Алепо – „Та нали там се води война", каза той. При това Мохамед е късметлия, защото повечето от неговите сънародници, които пристигат в Турция, не успяват да си намерят работа. Само единици са онези, които имат официално разрешително за работа, много сирийци преживяват с временна и зле платена работа, от която изкарват най-много по десет евро на ден – по строежите или в селското стопанство. Това пък ги превръща в нежелани съперници за турците, защото безработицата в страната възлиза на близо 12%.

„Тия хора работят на дъмпингови цени и без осигуровки – ние, турците няма как да се състезаваме с тях", казва един истанбулски продавач на чай. Много често сирийците обаче са принудени да просят или да участват в по-тежки криминални престъпления, за да оцелеят.

"Добре дошли"?

Независимо, че много от сирийците междувременно продължиха пътя към Западна Европа, в Турция все още има близо 2,7 млн. сирийци. На някои места бежанците дори са мнозинство. В граничния град Килис например са регистрирани 93. 000 турски граждани и 131.000 сирийци.

Официално сирийците са „добре дошли" гости, още повече че създадените от тях фирми междувременно осигуряват близо 100.000 работни места в Турция. В ежедневието обаче, сирийците често са изложени на враждебно отношение… Според резултатите от една актуална анкета, сирийците и евреите са двете народностни групи, които стават обект на най-много етническа омраза в Турция. И въпреки това всеки втори сириец вижда бъдещето си именно в Турция, а 74% от тях биха желали да получат турски паспорт.

Според допитванията, мнозинството от турските граждани са против даването на паспорти на сирийските бежанци. Президентът Ердоган обаче проверява такава възможност, а опозицията подозира, че правителството се опитва по този начин да набира потенциални избиратели. Има опасност обаче, спечелените от едно място гласове да бъдат загубени другаде – сред турските поддръжници.

Турция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Да го кажем направо
  Отговор
  1 06:58  20.11.17
  Ами чудесно-да ги връщат всичките в Турция и да се свършва с това безумие по Европа..Защото в Берлин или Париж вече се чудиш къде си попаднал--в Б. Изток и Африка или в центъра на Европа.

  Коментиран от #3

 • До 1
  Отговор
  2 07:12  20.11.17
  Меркелица и пачите от Брюксел няма да ги пуснат-факт.
 • ББ5
  Отговор
  3 07:19  20.11.17

  До коментар #1 от "Да го кажем направо":

  Как ще ги връщат като Чичо Сами нарочно ги е докарал там ? Нали трябва да се задъха европейската икономика, да се развалят отношенията с Русия, той Чичо Сами не харчи 500млрд долара годишно за да си гледаме кефа

Напиши коментар:


Публикувай