Last news in Fakti

20 Ноември, 2017 15:00 2 984 23

Сорос: Страх ме е от властите в Будапеща

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • джордж сорос

Американският финансист ще защитава унгарците, които споделят европейските ценности

Сорос: Страх ме е от властите в Будапеща - 1
Снимки: БТА/АР

Американският финансист от унгарски произход Джордж Сорос се страхува властите в Будапеща, които водят кампания срещу него, да не започнат да преследват и граждани на страната, които споделят европейските ценности. Той представя позицията си в публикувано интервю за британския в. "Файненшъл таймс".

"Това е трагедия за Унгария, щом правителството й се мъчи да остане на власт, като разпалва омраза и мами населението", казва Сорос. Кампанията на властите, целяща според него да дискредитира финансиста, "умишлено изопачава фактите" и е насочена към неуки хора, заявява той.

През юли премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че "империята на Сорос" ощетявала интересите на унгарците и излагала на опасност не само страната им, но и Европа като цяло. Според него "план на Сорос" предвижда в Европа да бъдат привлечени един милион мигранти от мюсюлманския свят.

Пред "Файненшъл таймс" финансистът за пръв път отговаря на обвиненията, отправени от унгарския лидер, получавал от Сорос през 1989 г. стипендия като стажант в Оксфорд. "Не мога повече да мълча, тъй като има опасност неотдавнашните изявления на унгарските тайни служби да доведат до гонения не само срещу организации, но и срещу частни лица - заявява Сорос. - Усещах, че трябва да внеса яснота, за да защитя хората, поемащи голям риск, бранейки европейските ценности".

Сорос: Страх ме е от властите в Будапеща

През април Унгария прие нов закон за висшето образование с по-строги изисквания към чуждестранните учебни заведения в страната. Опоненти и критици на унгарското правителство съзряха стремеж да бъде спряна дейността на Централноевропейския университет, основан в Будапеща през 1991 г. с финансова подкрепа от Сорос. В момента там следват близо 2000 студенти от над 100 страни.

Във въпросник, който бе изпратен на 8-те милиона унгарски избиратели, правителството обвинява Сорос, че иска да премахне европейските граници и да накара ЕС да приема "поне по един милион мигранти годишно".

87-годишният Сорос призна в публикувано изявление, че действително е споменал това число в разгара на мигрантската криза от 2015 г., обаче е намалил тази бройка на 300 000 души година по-късно.

Той освен това отрича да е призовавал за отваряне на границите, за принудително разпределение на бежанци в страни, които не ги искат, или за по-меки присъди за мигранти, които са нарушили закона, както се твърди във въпросника.

Сорос: Страх ме е от властите в Будапеща

"Унгарското правителство се опитва да отклони вниманието на гражданите си, като си измисля външен враг", заяви Сорос, според когото водената от Будапеща кампания "подклажда антимюсюлманските настроения и използва антисемитската реторика от 30-те години".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    49 4 Отговор
    Сорос!!! Памперси!!!
    Сорос в панделата!!!
    Соросиди по кофите!!!
  • 2 сноу

    45 3 Отговор
    Що те е страх бе дърт пърдялник ..нали си велик..Като знаеш колко лай--а изцвъка по света нищо чудно в Будапеща да гризнеш дръвцето.

    Коментиран от #3

  • 3 Свободен

    31 3 Отговор

    До коментар #2 от "сноу":

    той ще го гризне по естествен път...на 90 и кусур години е...още малко му остава.

    Коментиран от #8

  • 4 Брат ми

    22 1 Отговор
    Welcome to Auschwitz
  • 5 Русчуклия

    39 3 Отговор
    Виктор Орбан е един от най-добрите политици в Европа!
    Този ментално изроден индивид (не мога да го нарека човек) и този път удари на камък!
  • 6 Сталин е бил прав

    33 2 Отговор
    Само разстрел за тоя...
  • 7 Нафарфорий

    25 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:

    "Унгарското правителство се опитва да отклони вниманието на гражданите си, като си измисля външен враг", заяви Сорос, според когото водената от Будапеща кампания "подклажда антимюсюлманските настроения и използва антисемитската реторика от 30-те години".
    Тука като видях колко тафтологии има мале мале, а сорос забрави ли колко топло посрещна Орбан Нетаняху, а тоз дъртия педофил ми говори за антисеметизъм! Сорос може ли да каже колко терористични акта са се случили в резултат на НЕприемането на бежанци?????????????????
  • 8 Насах

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "Свободен":

    Така е,но колкото по-скоро, толкова по-добре.Сътвори достатъчно злини по земята със сатанинската си организация и ЗОМБИРАНИ последователи.
  • 9 sursur

    25 2 Отговор
    Орбан да не е Боико да слугува на мрасния евреин Сорос
  • 10 Гост

    19 1 Отговор
    Чакаме най-кратката и последна новина за Сорос с нетърпение!
  • 11 Кибик

    10 1 Отговор
    Сорос ДГД
  • 12 Бесен Язовец

    3 27 Отговор
    Долу ръцете от Сорос, ей, маджари скапани !

    Коментиран от #20

  • 13 Соросоид

    2 30 Отговор
    Само диктатори и комунисти са против Сорос.

    Коментиран от #14, #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Истината

    20 1 Отговор
    Тоя ако умре БХК откъде ще взимат заплати..изрод
  • 16 Европеец

    17 1 Отговор
    Я чиба,куче ниедно хелзиско!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хохи

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Соросоид":

    Ти на тая планета ли живееш, или само минаваш от тук???
    Я се СЪБУДИ бе ДЖОНИ!!!
  • 19 Пеньо

    13 0 Отговор
    И тоя е поредният богаташ, който си въобразява, че парите са всичко. И греши!
  • 20 goni

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    Бесен не се бъзикай с хората!:) Не ти разбират хумора!:)
  • 21 Патриот

    7 0 Отговор
    Скоро няма да умре 60клука мръсен. 3 пъти има присаждано сърце.
    Вместо да живеят трима младежи, живее този 60клук.
    При капитализма колкото и да си умен, красим, достоен, честен ако нямаш пари нямаш право да живееш, нямаш право на образование, здравеопазване, а този човек има пари да купи цели държави.
    ама сведлив да това си купува само депутати, министри и то от евтините - български. Защото те за пари и майките си могат да продадат, какво остава да родината.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ДРУСАН

    0 0 Отговор
    СОРОС Е ЛОШ......НА МЕН НИЩО НЕ Е ПУСНАЛ.....
Новини по държави: