1 088 3

Осама бин Ладен планирал атентати на Балканите

В компютъра му били открити карта на Косовска Митровица и снимка на църква в града

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Убитият от американски командоси лидер на "Ал Кайда” Осама Бин Ладен се е интересувал от Косово и възможно организиране на атентати в балканската страна.

Това показват някои от разсекретените файлове, намерени в личния му компютър. ЦРУ публикува 470 хиляди файла, които могат да се разгледат свободно.

Сред тях са карта на град Косовска Митровица и снимка на православната църква "Свети Димитър”, която се намира в него, открили от сръбския в. "Политика”.

Митровица е основният град в Косово, който и досега е населен предимно със сърби. В обявилата независимост през 2008 държава обаче албанските мюсюлмани са мнозинство.

Във файловете на Бин Ладен са открити още призиви за джихад и изтребване на косовските християни, както и карта на областта от времето на Османската империя.

Потърсени от сръбския вестник експерти разкриват, че Балканите са били част от бъдещ халифат, заплануван от "Ал Кайда". Това е и причината за специалния интерес по отношение на мюсюлмански региони.

Самата терористична организация, която продължава да действа и да има десетки хиляди поддръжници, винаги е събирала информация за местата, където терористични акции биха имали ефект, допълва изданието.

Голяма част от балканските джихадисти, присъединили се към големи групировки като "Ал Кайда” или "Ислямска държава”, идват от мюсюлманските общности в Косово или Босна и Херцеговина. Те обаче са незначително малцинство измежду милионите хора, изповядващи исляма в тези страни.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Грую
  Отговор
  1 10:32  21.11.17
  Че защо? То от 10.ноември,1989г. тук си е неспирен атентат, наречен "преход". Какво повече от това може да направи?
 • жожожож
  Отговор
  2 12:38  21.11.17
  пълни глупости , кой ни бръсне за слива бе
 • Я изкарай Гано
  Отговор
  3 12:53  21.11.17
  И какво следва от тази пропагандна находка? Коя страна трябва да налее някои и друг милион/милиард в оръжейната промишленост на САЩ за да се опази от дявола???! "Царя е гол", краварите си въртят алъш-вериша, и глупаците ги гледаме зяпнали. Накрая и Световна война от нищото ще направят. Единственият "плюс" от факта, че сме бедни, е да не сме под непрестанен натиск да им купуваме "смъртта". Е, самолетите се разбра, че ще са техни, че и за Ф18 се напъваме. При един конфликт да нямаме оправдание, да сме на челните места!

Напиши коментар:


Публикувай