2 506 6

Пърженето "по китайски" е вредно за здравето

Причината е в отскачащите микроскопични капки олио, които са опасни при вдишване

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Пърженето по китайски изглежда здравословно, защото мазнината е малко и топлинната обработка е кратка. Според американски учени обаче, то може да е вредно за готвещия, защото отскачат микроскопични капчици олио, които са опасни при вдишване, съобщи в. Daily Telegraph.

Учени от Тексаския технологичен университет и от университета на Юта загряли олио в тиган и регистрираха какво се случва при добавяне на капчици вода. Те установили, че резултатът е "драматичен", защото заради водата във въздуха отхвърчат малки капчици мазнина. Те могат да бъдат вдишани и са потенциално опасни.

Пилето и зеленчуците, които често се използват в китайската кухня, съдържат много вода и от тях отхвърчат най-много капчици мазнина във въздуха. Особено опасно е, когато към горещия уок се добавя течност.

"Известни са милиони смъртни случаи по света заради замърсяване на въздуха в закрити помещения. Не знаем доколко за тях допринася готвенето в зле вентилирани кухни" - казват от екипа.

Учените се надяват изследването им да помогне за създаване на по-добри вентилационни системи за премахване на опасните аерозоли.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мъка
  Отговор
  1 06:52  27.11.17
  Да бе друго си е макдоналдс да пукаш.Той е много полезен . Санкции и ембарго за Китай.
 • Шаран БГ
  Отговор
  2 07:06  27.11.17
  И как го измислихте, че самия процес на пържене, и то в уок китайски тиган е вреден ? Какво пържено не е вкусно - какво пържено не е вредно ? И има ли значение, в какво и как става това пържене ? Нали е с някаква мазнина, нали е на висока температура...?? Само ПЕЧЕНО или ВАРЕНО и което може - СУРОВО !!!!
 • ha ha ha
  Отговор
  3 07:55  27.11.17
  Те затуй китайците са с наднормено тегло и се състаряват млади, а краварите са финни и добре изглеждащи :D Ама скоро и ние, като ГМО то ;)
 • А стига бе...
  Отговор
  4 07:58  27.11.17
  Даммм...то затова китйците са 1,5 милиарда-защото хапват основно пържено....
 • kjl
  Отговор
  5 09:57  27.11.17
  Хилядолетен Китай е оплют от световните всезнайковци. Добре че са тези американци, та да знаем кое е полезно и кое не е.
 • Кака Гинка
  Отговор
  6 22:55  29.11.17
  Щом не е американско,значи е вредно...

Напиши коментар:


Публикувай