2 270 6

Пърженето "по китайски" е вредно за здравето

Причината е в отскачащите микроскопични капки олио, които са опасни при вдишване

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Пърженето по китайски изглежда здравословно, защото мазнината е малко и топлинната обработка е кратка. Според американски учени обаче, то може да е вредно за готвещия, защото отскачат микроскопични капчици олио, които са опасни при вдишване, съобщи в. Daily Telegraph.

Учени от Тексаския технологичен университет и от университета на Юта загряли олио в тиган и регистрираха какво се случва при добавяне на капчици вода. Те установили, че резултатът е "драматичен", защото заради водата във въздуха отхвърчат малки капчици мазнина. Те могат да бъдат вдишани и са потенциално опасни.

Пилето и зеленчуците, които често се използват в китайската кухня, съдържат много вода и от тях отхвърчат най-много капчици мазнина във въздуха. Особено опасно е, когато към горещия уок се добавя течност.

"Известни са милиони смъртни случаи по света заради замърсяване на въздуха в закрити помещения. Не знаем доколко за тях допринася готвенето в зле вентилирани кухни" - казват от екипа.

Учените се надяват изследването им да помогне за създаване на по-добри вентилационни системи за премахване на опасните аерозоли.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • мъка (гост)
    Отговор
    1 06:52  27.11.17
    Да бе друго си е макдоналдс да пукаш.Той е много полезен . Санкции и ембарго за Китай.
  • Шаран БГ (гост)
    Отговор
    2 07:06  27.11.17
    И как го измислихте, че самия процес на пържене, и то в уок китайски тиган е вреден ?
    Какво пържено не е вкусно - какво пържено не е вредно ?
    И има ли значение, в какво и как става това пържене ?
    Нали е с някаква мазнина, нали е на висока температура...??
    Само ПЕЧЕНО или ВАРЕНО и което може - СУРОВО !!!!
  • ha ha ha (гост)
    Отговор
    3 07:55  27.11.17
    Те затуй китайците са с наднормено тегло и се състаряват млади, а краварите са финни и добре изглеждащи :D

    Ама скоро и ние, като ГМО то ;)
  • А стига бе... (гост)
    Отговор
    4 07:58  27.11.17
    Даммм...то затова китйците са 1,5 милиарда-защото хапват основно пържено....
  • kjl (гост)
    Отговор
    5 09:57  27.11.17
    Хилядолетен Китай е оплют от световните всезнайковци. Добре че са тези американци, та да знаем кое е полезно и кое не е.
  • Кака Гинка (гост)
    Отговор
    6 22:55  29.11.17
    Щом не е американско,значи е вредно...

Напиши коментар:


Публикувай