Пърженето по китайски изглежда здравословно, защото мазнината е малко и топлинната обработка е кратка. Според американски учени обаче, то може да е вредно за готвещия, защото отскачат микроскопични капчици олио, които са опасни при вдишване, съобщи в. Daily Telegraph.
Учени от Тексаския технологичен университет и от университета на Юта загряли олио в тиган и регистрираха какво се случва при добавяне на капчици вода. Те установили, че резултатът е "драматичен", защото заради водата във въздуха отхвърчат малки капчици мазнина. Те могат да бъдат вдишани и са потенциално опасни.
Пилето и зеленчуците, които често се използват в китайската кухня, съдържат много вода и от тях отхвърчат най-много капчици мазнина във въздуха. Особено опасно е, когато към горещия уок се добавя течност.
"Известни са милиони смъртни случаи по света заради замърсяване на въздуха в закрити помещения. Не знаем доколко за тях допринася готвенето в зле вентилирани кухни" - казват от екипа.
Учените се надяват изследването им да помогне за създаване на по-добри вентилационни системи за премахване на опасните аерозоли.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 мъка
06:52 27.11.2017
2 Шаран БГ
Какво пържено не е вкусно - какво пържено не е вредно ?
И има ли значение, в какво и как става това пържене ?
Нали е с някаква мазнина, нали е на висока температура...??
Само ПЕЧЕНО или ВАРЕНО и което може - СУРОВО !!!!
07:06 27.11.2017
3 ha ha ha
Ама скоро и ние, като ГМО то ;)
07:55 27.11.2017
4 А стига бе...
07:58 27.11.2017
5 kjl
09:57 27.11.2017
6 Кака Гинка
22:55 29.11.2017