492 0

Ключово гласуване и протести в Букурещ

Румънското правителство се изправя пред пореден вот на недоверие

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Правителството на премиера Михай Тудосе се явява на парламентарен тест, пишат румънските медии по повод предстоящото гласуване на вот на недоверие, внесен от опозиционната Национално-либерална партия (НЛП).

Заседанието на двете камари на парламента ще започне в 11.00 часа, а либералите призоваха всички граждани, недоволни от управлението на правителството на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократи (АЛДЕ), да образуват жива верига около сградата на парламента по време на вота.

По същото време е обявен и "протест на колела" в района на сградата на парламента, посочва в. "Адевърул". Според организаторите участниците са призовани да дойдат с автомобили, мотоциклети и велосипеди, които ще се движат в дясната лента с 10 километра в час, а от лявата страна на автомобилите ще бъдат поставени афиши или банери, така че да се виждат от останалите участници в движението.

Организаторите на протеста твърдят, че правосъдната система е "под обсада", измененията в данъчния кодекс тласкат икономиката и бизнеса към "тотален хаос", а проектът за неправителствените организации, предвиждащ те да декларират на всеки шест месеца приходите и разходите си, показва омразата към тези организации, посочва изданието.

За да бъде свалено правителството от власт, вотът на недоверие трябва да бъде подкрепен от 233 народни представители в 465-местния парламент. Предложението за вот на недоверие бе внесено от 148 народни представители от трите опозиционни партии и няколко независими парламентаристи. Като цяло шансовете за успех на вота са доста малки, въпреки че либералите твърдят, че някои от социалдемократите също биха го подкрепили, пише информационният сайт "Зиаре".

Румъния


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай