Last news in Fakti

23 Ноември, 2017 22:01 2 340 27

На Русия й предстои по-трудното в Сирия

  • сирия-
  • владимир путин-
  • война-
  • конфликт-
  • русия-
  • трудно-
  • войници-
  • ислямска държава

Русия е най-сериозният играч в Сирия

На Русия й предстои по-трудното в Сирия - 1
Снимка: БТА/ AP

Събитията от последните дни изглеждат като временна равносметка от продължаващата вече шест години и половина война в Сирия: първо руският президент Владимир Путин прие сирийския си колега Асад, който именно благодарение на руската военна подкрепа все още е на власт; едновременно с това в Рияд се проведе среща на сирийската опозиция, на която нейният лидер се оттегли; а в Сочи президентите на Русия, Иран и Турция обсъждат как да протече политическият преход в Сирия. Страните, които интернационализираха войната там, сега се "задължават" да бъдат и гаранти на този преходен процес. Бъдещето на Сирия е в техните ръце.

Когато през септември 2015 година Путин изпрати руски войници в Сирия, мнозина му предричаха един вид "руски Виетнам". Това обаче не се случи, напротив дори: днес Русия е най-силният играч в Сирия и продължава да разширява влиянието си. Тя вече не разчита само на подкрепата на Иран и шиитските милиции, а успя да спечели за своята коалиция и сунитска Турция. Дори Саудитска Арабия, която дълго време подкрепяше бунтовниците, напоследък се обръща към Русия. След (временната) военна победа над "Ислямска държава" (ИД) и без това не особено големият интерес на САЩ в Сирия намаля още повече. Изглежда Вашингтон се примирява с водещата роля на Русия в Сирия (а може би дори и в Близкия изток?).

Лесното свършва, предстои по-трудното

С това обаче Русия вече носи и отговорността за политическия процес. А той няма да е толкова лесен, както победите на бойното поле. Защото Асад се чувства като победител (макар в тази война да има само губещи) и продължава да игнорира противниците си. След смъртта на половин милион души и прокуждането на милиони сирийци, само едно голямо помирение може да излекува раните. Освен това много сирийци, но също и съседни държави, не могат да приемат иранското военно присъствие в Сирия, което променя страната.

Сирийското общество продължава да е разединено. Страната - също. Защото режимът на Асад контролира само половин Сирия, не обаче и кюрдските области, където са концентрирани петролът, природният газ и водата. А без тези ресурси Сирия не може да съществува. Подкрепяните от САЩ кюрди биха се включили само ако Сирия стане федерация. На което режимът на Асад не е готов.

Ето защо конфликтът съвсем не е приключил. А само навлиза в нова фаза, смята Райнер Херман от "Франкфуртер Алгемайне цайтунг".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    15 7 Отговор
    Путин знае какво го чака,
    Ако четете езика на тялото вече сте разбрали по снимката
  • 2 юрист

    10 26 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Защото режимът на Асад контролира само половин Сирия, не обаче и кюрдските области, където са концентрирани петролът, природният газ и водата....“ И тогава къде е легитимацията на асад като президент на ЦЯЛА сирия? Цитатът означава само едно- гражданската война в сирия НЕ Е приключила- иначе асад или който и да е друг сирийски президент щеше да контролира ЦЯЛА сирия. Тогава- за каква “победа“ на асад става въпрос в материала, за какъв победител се сочи русия, за какви пет лева?

    Коментиран от #3

  • 3 Бесен Язовец

    25 11 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Първо пиши Асад с главна буква бе после дроби помията! А тая агенция DW да почва да снима филми за възрастни щото това което побликуват не ства и за сцената на Сатирата!

    Коментиран от #5

  • 4 москал

    9 27 Отговор
    Тъпите копейкаджии да си стоят в Сирия, че иначе ще напъплят някоя друга страна. Той плешивия дребосък друга опция няма!
  • 5 юрист

    5 32 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Пиша асад с малка буква, защото това отразява отношението ми към него! Точно ти- неграмотният руснак- се намери да ми правиш забележки за правописните норми на ...българския език! Ти, който допсукаш груби правописни и стилистични грешки, ти- руският държавен трол! Жалък си- това кажи на командващият те руски офицер! Ще продължавам да изписвам името на путлер, асад, захарова, жириновски, петр толстой с малка буква, понял?

    Коментиран от #8, #11

  • 6 само истината

    8 16 Отговор
    Ха - е нали завчера при посещението на Асад Путин каза,че контролират 98% от територията на Сирия . Това е доста неадекватно изказване .
    Горе долу като онова за биоматериала .

    Май на Путин напрежението му идва в повече напоследък
  • 7 юрист

    3 16 Отговор
    допсукаш - т.е. допускаш
  • 8 АНТИКУРИСТ

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "юрист":

    Аве не знам кво "допсукаш ",ама земи си пии аповете
  • 9 ha ha ha

    10 3 Отговор
    На някои некадърници, дет не са извършили нищо свястно през живота си, много им е дерт за Русия :D ам да не берат грижа... нито имат мозък да си го представят, нито имат възможности да направят нещо си там ;)
  • 10 стоян георгиев

    3 17 Отговор
    много вярна хипотеза.русия сега и идва зора.особено като падне асад и се поставят картите на масата,а именно кво ще става с асад и кои ще дава парите за въстановяването на сирия,а и не само парите.путин му каза на асад преди няколко дни че идва времето на изборите и намесата на опозицията във властта,а тва значи само едно и то е чао асад.

    Коментиран от #12

  • 11 Бесен Язовец

    22 4 Отговор

    До коментар #5 от "юрист":

    Иначе си патриот ама плюеме само по- Русия ела да ти дам 5 лв.да почнеш да плюеш и по- САЩ а срещу 10 лв.ще заобичаш и Путин хаХаха
  • 12 Бесен Язовец

    13 4 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Ама ти не само Асад и Путин не оважаваш ама и себеси даже щото си пишеш имената с малка буква ха-ха-ха ха-ха уууу нямаш оважение към нищо щото си чистокръвен де...л от ония 80% ха-ха-ха ха-ха

    Коментиран от #13, #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хасан

    2 7 Отговор
    Аз като ви казвам че Турция става балансьор. Даде подкрепа на Сащ и Сирия е в тоя хал...когато нещата се обърнаха против Турция даде подкрепа на Русия и другата страна има превес...
  • 16 стоян георгиев

    2 14 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    кажи бе язовец,ти като толкова си уважителен,кои ще даде пари да се въстанови сирия?

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Бесен Язовец

    17 2 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    В Сирия има достатъчно пари и петрол за да не се налага някой да дава пари бе и който си мисли че войната е била на цялата и тиритория значи е мн.прост човек. Който е меткал бомби той да плаща за разрушенията и то безвъзмездно.!

    Коментиран от #20

  • 18 Знаещ

    13 2 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Тези, които ще спестят десетки милиарди долари, ако бежанците се приберат по родните си места. Тези, които искат жените и дъщерите им пак спокойно да се разхождат в родината си без да са изнасилвани от талибани. Тези правителства, които искат Европа пак да стане сигурна и жителите и да са спокойни и щастливи. Ако имаш и най-елементарно икономическо познание нямаше да зададеш този въпрос.

    Коментиран от #21

  • 19 Скорпион29

    15 3 Отговор
    Абе най-важното е че РУСИЯ опази Сирия и САЩ не можаха да си крадът петрол както крадоха 12 г.от Ирак, Путин ги препъна мн.болезнено да им е за урок Либия им беше за последно! сега да се ши..т отзад Капиталистите от САЩ

    Коментиран от #22

  • 20 стоян георгиев

    2 10 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    сирия има петрол ама асад е под ембарго бе убавец,а и голяма част от петрола е при кюрдите.иначе тва че не била засегната цялата страна сигурное шега от твоя страна.не вярвам да си толкова тъп за да твърдиш такова нещо!и петрола на сирия дори да беше при асад пак нямаше да е достатъчен да се въстанови страната.

    Коментиран от #23, #25

  • 21 стоян георгиев

    3 8 Отговор

    До коментар #18 от "Знаещ":

    точно тези дето ги споменаваш няма да дадат и евро докато асад е на власт.нали прочете ,кво написах.нито евро!!!!докато иран ,турция и русия са в сирия европа пара там няма да даде,а въпросните убавци освен бомби друго в сирия няма да донесат.та ми е много странно откъде вадиш тва самочувствие ,като даваш основно неадекватни отговори.тва че си бил на море в скъп курорт не е достатъчно!
  • 22 стоян георгиев

    4 9 Отговор

    До коментар #19 от "Скорпион29":

    ти явно не четеш новини за сирия.русия нищо не е опазила,асад изчезва.иначе ако сащ не купуват петрола на близкия изток то държави като сирия трябва да се возят на камили и да се чудят кво да ядат.сега като обявят нежелание да купуват сирииски петрол и ще видиш асад на кви пари ще го продава.

    Коментиран от #24

  • 23 Дидитака е

    2 9 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Той вече спи,но утре като се събуди и развихри,ще ти обясни противоположното.Асад е убиец,няма право да живее.Сега Путин трябва да доказва на светът,че е бил прав,поддържайки един диктатор.
  • 24 Диди

    1 9 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Сирия няма как да продава петролът си на Русия или на държави от Близкият Изток,тези държави имат петрол,другата възможност е същите държави да изкопуват супер евтино от Сирия,но те ще искат Америка и Европа да купуват петролът,за да получат добра цена.
  • 25 Бесен Язовец

    13 2 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Алууу ашлак Сирийския петрол основно пътува за Китай ако не знаеш и мислиш ли че жълтурковците ще се съобразяват с САЩ и ЕС това ембарго е бош лав колкото да хвърлят прах в зъркелите на наивници като теб!А ти си мн.замотан и омотан ало си мислиш че войната е на цялата тиритория в Сирия моя комшийка е женена за сириец и казваше че войната в Алепо се води в единуя край на града а в др.война няма чу ли бе шмати?

    Коментиран от #27

  • 26 ASD

    6 1 Отговор
    DW са рупор на американската пропаганда. Мокрият сън на САЩ да свалят Асад не се случи. Руските ВКС размазаха на терена ръководените от САЩ отрядчета и заличиха хиляди американски наемници/не военни/ и свързочници/редовна армия/. Последната надежда на САЩ за закрепване в Сирия са кюрдите. Русия формира антикюрдски блок от Турция Иран Ирак и Сирия /и Катар/. Блокът на Русия ще натисне кюрдите да изоставят завладяното и САЩ за съюзник в обмяна на тяхното съществуване.
  • 27 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен Язовец":

    а китаи на кои продава бе убавец?в краина сметка китаиската икономика къде и е последната дестинацияw?веднъж на стоките втори път на парите?ако европа и сащ наложат ембарго на стоки произведени със сирииски суровини дали китаи ще се съобрази?тва не ти е тук партииното събрание в мазето на панелката да лъжеш бабите!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания